Het in dienst nemen van een BBL-leerling is voor veel ondernemers een mooie manier om jonge, gemotiveerde medewerkers aan hun bedrijf te binden. Hoe je een BBL-leerling in dienst neemt en hoe je alles correct regelt met de contracten en subsidies, dat leggen we je graag uit.

Kijk in je cao welke regelingen op BBL-leerling van toepassing zijn. In sommige cao’s zijn aanvullende regelingen opgenomen m.b.t. het uurloon maar ook over loondoorbetaling tijdens de schooldag.

Leerwerkovereen-komst bij het aannemen van en BBL-leerling

Wanneer er een BBL’er in dienst komt, stelt de Belastingdienst het verplicht om een kopie van de leerwerkovereenkomst (praktijkovereenkomst) bij de loonadministratie te bewaren.

In deze overeenkomst moet in ieder geval het volgende zijn opgenomen:

  • Soort opleiding;
  • Duur van de overeenkomst;
  • Hoe wordt de medewerker begeleidt;
  • Wat moet de werknemer bereiken en hoe wordt dit beoordeeld;
  • Naam, adres en woonplaats van de werknemer, het leerbedrijf en de school;
  • Geboortedatum van de medewerker
BBL leerling in dienst nemen

Subsidieregeling Praktijkleren voor BBL-leerling

Neem je een BBL-leerling in dienst, dan kom je als ondernemer in aanmerking voor de Subsidieregeling Praktijkleren. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het aantal subsidieaanvragen die worden ingediend. Het beschikbare bedrag zal vervolgens per sector verdeeld worden door het aantal plaatsen. Het bedrag bedraagt maximaal €2700,- per student. Neem je de BBL’er in dienst via een payroller, dan is het gebruikelijk dat het payrollbedrijf de subsidie voor je aanvraagt. De subsidie zal aan het einde van het jaar rechtstreeks door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan je worden uitbetaald. Mocht de opleiding tussentijds worden beëindigd dan zal de subsidie naar rato worden berekend. Benieuwd wat jullie cao zegt over het aannemen van BBL’ers? Neem dan even contact met ons op. Wij vertellen dan, uiteraard geheel vrijblijvend, hoe het zit.

BBL-leerling in dienst nemen via Payned

Een BBL-leerling volgt de beroepsbegeleidende leerweg. De beroepsbegeleidende leerweg is een stroming binnen het MBO waarbij de student gaat werken en leren tegelijk.
De leerling komt in dienst bij een bedrijf en zal hier drie tot vier dagen per week werkzaam zijn. Daarnaast gaat de student één tot twee dagen per week naar school. Voor de dagen dat de medewerker werkzaam is, wordt er een arbeidscontract opgesteld.

Wanneer je een BBL’er aanneemt via Payned, zorgen wij dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Wil je weten hoe dit werkt? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Voordelen van een BBL leerling

Voordelen van het in dienst nemen van een BBL-leerling

Het in dienst nemen van een BBL-leerling kan voor werkgevers verschillende voordelen bieden. Enkele voordelen voor jouw als werkgever zijn:

  • Inzetbaarheid
  • Mooie aanvulling op het team
  • Binnenhalen van toekomstige talenten
  • Invloed op opleiding
  • Kostenbesparing
  • Lange-termijn relatie
  • Diversiteit

Inzetbaarheid

Een BBL leerling is direct inzetbaar. BBL-leerlingen leren in de praktijk, wat betekent dat ze vaak snel inzetbaar zijn. Ze kunnen hun opgedane kennis en vaardigheden direct toepassen in de werkomgeving.

Aanvulling op team

Het aannemen van BBL-leerlingen kan een waardevolle aanvulling zijn op het bestaande team. Ze brengen frisse ideeën en recente kennis vanuit hun opleiding mee.

Binnenhalen van toekomstige talenten

BBL-leerlingen zijn vaak gemotiveerd om in het vakgebied te blijven na het behalen van hun diploma. Het aannemen van BBL-leerlingen kan een strategische zet zijn om toekomstig talent aan te trekken en te behouden.

Invloed op opleiding

Werkgevers hebben de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de opleiding van BBL-leerlingen. Door ze in dienst te nemen, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat de leerlingen specifieke vaardigheden ontwikkelen die relevant zijn voor het bedrijf.

Kostenbesparing

BBL-leerlingen ontvangen vaak een salaris, maar de kosten van hun opleiding worden vaak (deels) gefinancierd door subsidies of opleidingsfondsen. Dit kan resulteren in kostenbesparingen voor het bedrijf in vergelijking met het aannemen van een ervaren werknemer.

Lange-termijn relatie

Door te investeren in de opleiding van BBL-leerlingen, creëert een bedrijf een gevoel van loyaliteit. Leerlingen die hun opleiding voltooien, voelen zich vaak meer verbonden met het bedrijf dat hen de kans heeft gegeven om te leren en te groeien. Je hoeft niet meer te investeren in het aannemen en inwerken van nieuw personeel.

Diversiteit

BBL-leerlingen kunnen verschillende competenties en perspectieven met zich meebrengen, wat de diversiteit in het team kan vergroten.

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten