Wat is een payroll constructie?

Een payrollconstructie is een constructie waarbij je je medewerkers juridisch overdraagt aan een payrollbedrijf, om deze vervolgens exclusief terug te huren.

Bij een payroll constructie draag je je volledige juridische werkgeverschap over aan het payrollbedrijf. Naast de personeel- en salarisadministratie, neemt het bedrijf ook de werkgeversrisico’s van je over.

 Wat doet een payrollbedrijf en wat doe je zelf?

Een payrollbedrijf neemt het volgende van je over:

 • Arbeidsrechtelijke risico’s (bijvoorbeeld bij ziekte);
 • Personeel- en salarisadministratie;
 • Betalingen van de salarissen, loonbelasting, sociale lasten en pensioenpremies.

Zelf blijf je verantwoordelijk voor:

 • Het aannemen (de werving en selectie) van personeel;
 • Het bepalen van de arbeidsvoorwaarden;
 • De sturing binnen het bedrijf;
 • De periodieke functionering- en beoordelingsgesprekken.

Bij payrolling kunnen jij en je medewerkers gebruik maken van een externe afdeling personeelszaken. Iets waar wij in gespecialiseerd zijn en jij je liever niet druk om wil maken. Zo heb je dus weer tijd om je te richten op je onderneming.

Toch zit er ook nog veel verschil in payroll constructie en payroll constructie. Het grootste verschil zit in de cao die wordt gehanteerd door het betreffende payrollbedrijf.

Uitzendpayroll

Er zijn veel uitzendbureaus die een payroll constructie aanbieden naast de dienstverlening ‘uitzenden’. De cao die een uitzendpayroller toepast, is niet geschikt voor je volledige personeelsbestand. De uitzend cao is namelijk gericht op tijdelijk personeel. Deze cao is tevens een stuk minder gunstig dan de meeste branche-cao’s. Dit houdt in dat je personeel er in dat geval op achteruit zou gaan qua arbeidsvoorwaarden.

‘Echte’ payroll

Naar ons idee is dit niet de juiste payroll constructie. Payned heeft daarom een eigen bedrijfs-cao. In deze cao staat dat de medewerkers in ieder geval de arbeidsvoorwaarden moeten krijgen die in de betreffende branche-cao staan. Zo krijgen alle medewerkers waar ze recht op hebben. Wel zo eerlijk.

Wil je meer weten over deze payroll constructie? Vraag gerust eens vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Gerelateerde blogs

_DSC5489
Jacqueline Russcher

Na mijn uitgebreide interne opleiding, adviseer ik sinds 2013 MKB-ondernemers over het payrollen van hun personeel. Vaak maken we een afspraak om te kijken wat Payned voor uw onderneming kan betekenen. Het uitwisselen van ervaringen is daarin erg belangrijk. Want; pas als je de situatie van een ander goed kent, kun je met een goed advies komen. Benieuwd hoe Payned u van dienst kan zijn? Ik help u graag verder!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

 • Een eigen CAO
 • NEN 4400-1 gecertificeerd
 • Heldere payroll tarieven
 • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2019 Payned payrolling