Wil je je als werkgever meer kunnen concentreren op je kernactiviteiten? En juridische en administratieve verplichtingen met betrekking tot personeel graag uitbesteden? Dan is payrolling zeker het overwegen waard. Natuurlijk gaat dat niet over één nacht ijs. Je zet zaken voor jezelf op een rijtje. We leggen je dan ook graag de payroll voor- en nadelen uit.

Hoe werkt payrolling?

Al zeker 20 jaar is payrolling een bekend fenomeen in Nederland. Al veel bedrijven maken er gebruik van, maar lang niet iedereen weet wat payrolling is. Met payrolling besteedt een werkgever het formele werkgeverschap uit aan een payrollbedrijf. Dit betekent dat het payrollbedrijf verantwoordelijk wordt voor taken zoals salarisadministratie, belastingaangiften en het afdragen van sociale premies, terwijl de werkgever de operationele controle en leiding over de werknemers behoudt. Het payrollbedrijf neemt de juridische en administratieve verplichtingen met betrekking tot het personeel over, waardoor de opdrachtgever zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten.

Wel je eigen personeel maar niet de werkgeversverantwoordelijkheid

Als ondernemer beschik je dus gewoon over je eigen personeel. Dit werf en selecteer je zelf en je houdt je bezig met de operationele bedrijfsvoering. Denk aan de personeelsplanning en de manier waarop de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Alleen de payroller draagt werkgeversverantwoordelijkheid en niet de ondernemer. Als ondernemer betaal je een uurtarief aan het payrollbedrijf voor de inzet van de medewerkers. De administratie, risico’s en overige werkgeversverplichtingen verleg je op deze manier naar het payrollbedrijf.

Payrolling brengt een aantal grote voordelen met zich mee.

De voordelen van payroll

Een goede afweging tussen payroll voor- en nadelen

Iedere vorm van dienstverlening heeft diverse voordelen maar ook een aantal nadelen. Omdat het met payrolling gaat over hét kapitaalgoed van je bedrijf, namelijk je personeel. Is het extra belangrijk om op de hoogte te zijn van de payroll voor- en nadelen.

Voordelen van payrolling

Een aantal van de belangrijkste voordelen van payroll komen voort uit de complexiteit die het werkgeverschap vandaag de dag met zich meebrengt. Omdat je naast het ‘runnen’ van je zaak je ook werkgever bent en dat verantwoordelijkheden en risico’s met zich mee brengt. Een payroller neemt dit verregaand uit handen.

Deze voordelen van payroll zijn:

 • Gemak
 • Flexibiliteit
 • De payroller draagt de risico’s
 • Overzicht en inzicht in de personeelskosten
 • Je werft zelf je personeel
 • Ook vaste medewerkers payrollen
 • HR en juridisch advies
Heb je al vragen? Neem dan even contact op

Geheel vrijblijvend natuurlijk

Wat zijn de voordelen van payrolling?

Het gemak van payrolling

Eén van de grootste voordelen van payroll is gemak. Je besteedt namelijk de volledige personeel- en salarisadministratie uit waardoor je er geen omkijken meer naar hebt. Eens per periode geef je de uren door en daarmee is alles geregeld. (Wanneer je medewerkers standaard uren hebben, hoef je deze ook niet eens iedere periode door te geven).

Je hoeft je niet meer bezig te houden met de personeelszaken, maar je kunt je volledig focussen op datgene wat je het liefst doet; ondernemen. Dit zorgt voor een behoorlijke tijdsbesparing. Ook ben je in één keer af van alle facturen en aangifteformulieren van instanties als de Belastingdienst, diverse verzekeraars, het UWV, de arbodienst, etc. Gemakkelijker kan niet.

Flexibiliteit van payroll

Met payrolling kun je, net als wanneer je medewerkers zelf in dienst hebt, je medewerkers drie contracten in drie jaar tijd aanbieden.. (Let op: naast je flexibele personeel, neemt Payned ook je vaste medewerkers over. Payroll is dus niet alleen voor flexibiliteit). Heb je als werkgever nieuw personeel nodig? Dan kun je eenvoudig een nieuwe medewerker aannemen. Of ontbindt je de payroll-overeenkomst als je juist afscheid wilt nemen.

De payroller draagt de risico’s.

Ook een voordeel van payroll is het beperken van risico voor jou al ondernemer. Bij payrolling worden namelijk je arbeidsrechtelijke risico’s overgenomen. Door je medewerkers op de payroll te zetten, beperk je ondernemersrisico’s. Denk hierbij aan bijvoorbeeld loondoorbetaling bij ziekte van je medewerkers. Dit doorbetalen kan soms jarenlang doorgaan. Daarnaast kunnen er kosten bijkomen van een re-integratie en een Arbo arts. Wanneer je medewerkers op de payroll staan, zijn deze kosten niet voor jou. Het payrollbedrijf betaalt de medewerkers dan volledig door. Dit kan tevens behoorlijk schelen in de kosten.

Ook het verlof van de medewerkers, juridische ondersteuning bij een conflictoplossing en het naleven van juridische verplichtingen vallen hieronder.

De voordelen van payrolling ook voor de bakker

Payrolling biedt overzicht in de kosten

Doordat je bij payrolling per gewerkt uur afrekent met alle kosten van het in dienst hebben van personeel, heb je duidelijk overzicht in je kosten. Dit is erg handig bij het maken van de planning en voor de structuur in je onderneming.

Je ontvangt periodiek één factuur voor de complete personeels- en salariskosten. Geen kosten meer achteraf dus. Dit zorgt voor financieel overzicht en is ideaal voor je personeelsplanning. Een mooi voordeel van payroll dus.

Vraag een adviesgesprek aan

Geheel vrijblijvend en kosteloos

Je werft je eigen personeel

Bij payrolling geef je de volledige personeelsadministratie uit handen. Maar in tegenstelling tot uitzenden heb je wel controle over de werving van je eigen personeel. Je bent hierin dus niet afhankelijk van de keuze van het payrollbedrijf. Het personeel valt onder de cao van jouw bedrijf. Bij een uitzendkracht valt de medewerker onder de cao van het uitzendbureau.

Vraag een adviesgesprek aan

Geheel vrijblijvend en kosteloos

Payroll voor en nadelen

Payrollen van vaste medewerkers

Goed om te weten is dat bij Payned je, als één van de weinige payrollbedrijven, ook je vaste medewerkers op de payroll kunt zetten. Waarom dit zo’n voordeel is van payroll? Zo hoef je niet alsnog voor je vaste medewerkers een loonadministratie op te zetten en besteed je alle risico’s uit; het grootste risico ligt immers bij je vaste medewerkers.

HR en juridisch advies

Wanneer je gaat payrollen, dan beschik je in één klap over een professionele externe afdeling personeelszaken. Bij Payned krijg je de beschikking over een vaste relatiebeheerder. Eén vast aanspreekpunt van jouw en je werknemers.

Nadelen van payroll

Zijn er dan alleen maar voordelen aan payroll? Nee helaas niet. Zoals al eerder beschreven, zijn er ook een aantal zaken die extra aandacht vragen en die je goed moet afwegen voordat je in zee gaat met een payrollbedrijf. Hoewel er grote voordelen zijn aan payrolling, zijn er toch een paar nadelen. We noemen de belangrijkste:

De wet keten-aansprakelijkheid (WKA)

Je medewerkers komen in dienst van de payroller. Je moet dus zeker weten dat dit bedrijf aan al haar verplichtingen voldoet. De loonheffing betalen bijvoorbeeld. Zou dit niet gebeuren dan kan de Belastingdienst alsnog een naheffing doen bij jouw bedrijf. Zoek hierin zekerheid.

Het is daarom belangrijk een veilige, betrouwbare payroll partner te kiezen die beschikt over het NEN 4400-1 keurmerk. Met dit keurmerk wordt het risico voor u als ondernemer voor 99% weggenomen.

Payrollers met dit keurmerk worden met regelmaat gecontroleerd op premie en belastingafdrachten.

Transparantie

Als de term payrolling valt, dan is nog niet altijd duidelijk welke dienstverlening het bedrijf nu exacte biedt. In de praktijk wordt de term payroll gebruikt bij vijf verschillende vormen van HR dienstverlening. Verzeker jezelf ervan dat de payroller invulling geeft aan dienstverlening die jij zoekt!

De kleine lettertjes

Payrolling is een complexe zakelijke dienstverlening. Met zo’n dienstverlening krijg je te maken met uitgebreide algemene voorwaarden. Zeker niet leuk, maar neem wel de moeite om je hierin te verdiepen. Zorg dat je duidelijk weet wie welke verantwoordelijkheden draagt in de samenwerking met de payroller. Zo voorkom je verrassingen.

Wil je met ons de kleine lettertjes doornemen? Neem dan contact op.

Neem contact op

Geheel vrijblijvend natuurlijk

Nadelen van Payrolling

De kosten van personeel

Hoewel payrolling op jaarbasis slechts enkele procenten duurder is dan zelf verlonen, is het soms toch even slikken als je het uurtarief van een payroller ziet. Dit komt doordat alle directe en indirecte kosten zijn teruggerekend naar de daadwerkelijk productieve uren van een medewerker. Dit geeft veel duidelijkheid en is heel praktisch voor het maken van calculaties, maar laat tevens zien dat personeel erg kostbaar is.

Nog niet helemaal overtuigd?

Maak vrijblijvend een afspraak

Een antwoord op al je vragen

Dat payrolling op papier voordelen heeft, is duidelijk nu we alle voordelen en nadelen op een rijtje hebben gezet. De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat gaan je daar in de praktijk van merken?

Is payrolling duurder dan zelf doen?

Dit is één van de meest gestelde vragen van ondernemers.

Gemiddeld is payrolling in een jaar waarin je geen ziekte hebt, 2  à 3% duurder dan het zelf doen van je administratie.

In een jaar zonder ziekte heb je bij payrolling 47 weken personeelskosten. Als je verloont in eigen beheer, dan heb je 52 weken personeelskosten. Dit komt doordat wij je geen factuur sturen als je personeel met vakantie gaat. Je betaalt namelijk alleen de gewerkte uren van je personeel.

Dit geldt overigens ook bij ziekte of bijzonder verlof.

Meer weten? Neem contact op

We leggen het graag aan je uit

In de praktijk

Het klinkt allemaal heel mooi; de voordelen van payrolling. Maar voor jou als ondernemer is het belangrijk om te weten wat je hier in de praktijk van gaat merken. In dit artikel zoom ik in op het verloop van de personeelskosten voor jou als ondernemer.

Het verloop van de personeelskosten verandert namelijk als je gaat payrollen. Dit ga je merken op drie vlakken:

 • Uitbetaling van vakantiegeld
 • Tijdens de vakantieperiode
 • Tijdens ziekte

Gebruik de button, of download direct het .pdf document, voor een beter overzicht. (document wordt geopend in nieuw venster/ tabblad)

Verloop personeelskosten downloaden

Bekijk hoe payrollen voordeliger wordt bij langdurig verzuim en vakantie

Betaling vakantiegeld

Bij wet is geregeld dat de werkgever in mei of juni het opgebouwde vakantiegeld aan de medewerker uitbetaalt.

Per maand reserveert je medewerker 8% van het brutoloon aan vakantiegeld. Aan jou als werkgever de plicht om dit geld voor je medewerkers opzij te zetten en uit te betalen.

De gemiddelde MKB-ondernemer heeft geen aparte rekening waarop het vakantietegoed wordt gereserveerd. In de maand dat het vakantiegeld uitbetaald moet worden levert dit vaak liquiditeitsproblemen op en een (boekhoudkundige) piek in de personeelskosten.

Als je payrollt heb je daar geen last van. Ook bij Payned spaart de medewerker gewoon 8% over het brutoloon aan vakantiegeld.

Doordat we verregaand geautomatiseerd zijn, en de reserveringen consequent op een aparte bankrekening zetten, levert dit voor ons en voor jou nooit problemen op. Daarom bieden we je medewerkers dan ook de mogelijkheid om twee keer per jaar het vakantiegeld op te vragen, zonder dat dit iets extra kost.

Meer informatie ontvangen? Neem contact op

Gratis en vrijblijvend. Je zit echt nergens aan vast

Tijdens de vakantie

Wanneer een medewerker met vakantie gaat en daarvoor betaald verlof opneemt, betekent dit voor jou twee weken loondoorbetaling. Maar bij payrolling reserveert Payned naast het vakantiegeld ook een bedrag in de werkgeverslasten voor de vakantiedagen. Namelijk het bedrag dat precies voldoende is om de vakantiedagen uit te betalen. Wanneer de medewerker dan op vakantie gaat, betalen we deze uit onze reservering. Hierdoor hoeven wij je geen factuur te sturen tijdens de vakantie van je personeel.

Bij ziekte

De meeste ziektegevallen bij MKB-ondernemingen vallen  jammer genoeg binnen het eigen risico van de ziekteverzuimverzekering.Tijdens de eerste 2, 4 of 6 weken ziekte moet je dus het salaris van je medewerker uit eigen zak doorbetalen en moet je ook vervanging zien te regelen.Daarnaast moet je bij ziekte de Arbodienst inschakelen. Van hen hoor je steevast dat het ziektegeval niet ernstig genoeg is, of dat je abonnement niet toereikend is voor bijvoorbeeld de Wet Verbetering Poortwachter. Nog meer extra kosten dus.

Als je je medewerkers payrollt zijn deze zorgen voorbij, en hoef je nooit extra kosten te maken. Dit heeft een aantal redenen.

 1. We hebben een grote loonsom dus scherpe premie op de verzuimverzekering
 2. We hebben een pro-actieve arbodienst (ProffitPlan)

Ook bij ziekte onder je personeel ontvang je geen factuur van ons. Dit is ons risico en hier hebben we geld voor gereserveerd.

Duidelijk zo? Bij vragen of opmerkingen, mail of bel mij gerust.

Hulp bij je keuze voor payroll?
Payroll biedt de ondernemer dus een groot aantal voordelen. Zoals meer inzicht in je personeels- en salarisadministratie die een tijdsbesparing en kostenbesparing met zich meebrengen. Maar wil je meer weten over de voordelen van payrolling voor jou als ondernemer? Vraag dan geheel vrijblijvend een advies gesprek aan. Wij leggen je graag uit wat payrolling voor jou kan betekenen.
Vraag vrijblijvend advies aan
Vrijblijvend een informatiegesprek aanvragen

Wil je meer weten over payrolling, of ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen. Vraag dan een vrijblijvend gepsrek aan.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Sander Bennink

Commercieel directeur

Contact opnemen