Personeel is het hart van je bedrijf. Zij houden jouw bedrijf draaiende. Maar bij het in dienst nemen van personeel komen heel wat kosten kijken.

Personeelskosten?

In deze blog zetten we de kosten van het in dienst hebben van personeel op een rijtje en vertellen we hoe je het berekenen en voldoen van deze kosten gemakkelijk kunt uitbesteden op een juridisch verantwoorde manier.

Misschien heb je op dit moment nog geen personeel in dienst, maar is dit op korte termijn wel van belang voor je bedrijf. Met welke personeelskosten moet je dan eigenlijk rekening houden? Natuurlijk verwacht je personeel dat ze loon uitbetaald krijgen. Daarnaast hebben ze recht op vakantiegeld en vakantiedagen. Dit noemen we de directe loonkosten. Maar er zijn ook indirecte loonkosten, zoals pensioenopbouw en reiskostenvergoeding. Daarmee ben je er nog niet. Voor je personeel dien je ook verplichte premies af te dragen, zoals loonheffing.

Cao

De hoogte van bepaalde personeelskosten hangt af van de cao die gehanteerd wordt. Ook is het mogelijk dat er voor een bepaalde branche geen enkele cao geldt. Dan dien je de wettelijk bepaalde minimumlonen te gebruiken, en het personeel minimaal 20 vakantiedagen per jaar aan te bieden. Wanneer er wel een cao geldig is binnen de branche waarin je werkzaam bent, dient deze gehanteerd te worden. In deze cao staan de branche-specifieke minimumlonen en het aantal vakantiedagen vermeld.

Directe loonkosten

Onder directe loonkosten verstaan we kosten die middels een cao staan vastgesteld. De hoogte van deze kosten kan dus per cao verschillen. Dit is bijvoorbeeld het salaris van de medewerker, maar ook provisies, opbouw van vakantiegeld en vakantiedagen. Je moet je personeel ten minste het wettelijk minimumloon behorende bij de leeftijd uitbetalen. Daarnaast geldt het wettelijke percentage van 8% vakantiegeld waar de medewerker recht op heeft. Bij een fulltime dienstverband moet de medewerker ten minste 20 vakantiedagen opbouwen. Als er een cao op jou van toepassing is en/of je bent aangesloten bij een cao, dan dien je het loon, het vakantiegeld en de opbouw van het aantal vakantiedagen vanuit de cao toe te passen.

Indirecte loonkosten

De indirecte kosten zijn de kosten waar je meestal niet direct mee te maken hebt wanneer je personeel in dienst hebt. Dit betekent echter niet dat deze minder belangrijk zijn. Toch worden deze kosten vaak gezien als de administratieve rompslomp bij het hebben van personeel. Zo vallen bijvoorbeeld de opbouw van het pensioen en het vergoeden van de reiskosten onder indirecte kosten. Ook kosten voor een eventuele arbodienst en een ziekteverzuimverzekering zijn kosten die vaak over het hoofd worden gezien. Dit zijn kosten die je maakt ten behoeve van je personeel en vaak redelijk zijn, maar dit zijn niet altijd kosten die voortvloeien uit de cao

Afdragen van premies

Als je personeel in dienst hebt, wordt er loonheffing ingehouden op het salaris. Dit moet afgedragen worden aan de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie over de loonheffing op onze blog ‘Loonheffingskorting; ja of nee?’.
Kan dit niet gemakkelijker voor mij als ondernemer?
Ja, dat kan zeker gemakkelijker! Wij begrijpen dat je je als ondernemer niet druk wilt maken over zaken waar je je liever niet mee bezig houdt, zoals het bijhouden van de personeel- en salarisadministratie. Je houdt je liever bezig met datgene waar je echt goed in bent; ondernemen! Gelukkig hebben wij de perfecte oplossing. Je brengt je personeelsbeheer en salarisadministratie onder bij Payned en je bent hiermee af van alle risico’s die bij het hebben van personeel komen kijken (bekijk ook de blog ‘De risico’s van ondernemerschap; Payned kan je helpen!’). Alle directe en indirecte personeelskosten worden teruggebracht naar een factuurprijs per uur! Je weet vooraf de prijs op twee cijfers nauwkeurig wat je personeel kost en alles wordt geregeld! Dat klinkt fantastisch toch? Neem gerust eens contact met ons op als je meer informatie wilt over onze dienstverlening.
Neem contact op

In mijn rol als commercieel directeur ben ik eindverantwoordelijk voor het sales-team en alle commerciële zaken binnen het bedrijf. Weten wat er echt bij een ondernemer speelt, dat vind ik enorm belangrijk. Dat vormt de basis van een goed advies en een langdurige samenwerking.

Benieuwd geworden? Neem dan contact met mij op. Kwaliteit bewijst zichzelf!

Sander Bennink

Commercieel directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten