Loonheffingskorting: ja of nee?

Iedereen die in Nederland woont of werkt of hier vandaan inkomen heeft, is verplicht over zijn of haar inkomsten belasting te betalen. Het is helaas niet anders. Gelukkig kun je over een gedeelte van die belasting een korting krijgen. Dit noemen we loonheffingskorting.

‘Wanneer moet ik de loonheffingskorting toe laten passen en wanneer niet?’  

‘Wat voor verschil maakt de loonheffingskorting op mijn netto salaris?’

belastingdienst

Zomaar twee belangrijke vragen van medewerkers. Niemand wil immers te veel belasting betalen en al helemaal geen naheffing krijgen van de belastingdienst.

Loonheffing voor werkgevers

Ook voor een werkgever zijn deze vragen niet geheel onbelangrijk. De loonheffingskorting bepaalt het verschil tussen het bruto en nettoloon en is dan ook een reden waarom het niet verstandig is om netto loonafspraken te maken met uw medewerkers.

Wat is loonheffing?

Loonheffing is een heffing die je moet betalen over je loon. Deze heffing moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. Iedere werkende Nederlander heeft recht op loonheffingskorting.

Deze heffingskorting is een korting op de belasting. Hierdoor hoef je minder belasting over je loon te betalen. Als je in loondienst bent, houdt je werkgever rekening met de algemene heffingskorting. Deze korting noemen wij de loonheffingskorting.

Loonheffingskorting WEL toepassen

Als je werkt, heb je recht op loonheffingskorting. Je vraagt deze korting aan bij je werkgever (in dit geval Payned) of uitkeringsinstantie waarvan je het meeste loon ontvangt. Jij betaalt dan minder belasting, en houdt netto meer loon over.

Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier die je ontvangt als je in dienst treedt bij Payned.

Loonheffingskorting NIET toepassen

Heb je meerdere werkgevers? Of ontvang je een uitkering en heb je daarnaast een baan? Dan kun je maar bij 1 werkgever de heffingskorting toepassen. Doe dit bij de werkgever waar je het meest verdient. Als je bij iedere werkgever loonheffingskorting aanvraagt, krijg je namelijk te veel korting op je belasting. Je moet dan achteraf extra belasting betalen.

Mocht je de loonheffingskorting willen wijzigen, dan kun je dit d.m.v. het formulier loonbelastingverklaring aan ons doorgeven.

Gerelateerde blogs

_DSF2083
Heleen Hoeve

Sinds november 2016 ben ik werkzaam als relatiebeheerder bij Payned. Met veel plezier neem ik de verantwoordelijkheid over de personeel- en salarisadministratie van verschillende ondernemers. Het zorgen voor de juiste contracten en het adviseren in allerlei vraagstukken komen dagelijks aan bod. Duidelijkheid vind ik erg belangrijk. Bij onduidelijkheden beantwoord ik vragen liever een keer teveel dan te weinig.

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Minder personeelskosten? Klik hier


Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling