Als je als ondernemer een nieuwe medewerker aanneemt, spreek je een uurloon af. Maar wat spreek je dan af? Bruto, netto en inclusief of exclusief? En wat voor verschil zit hierin? Een heel technisch verhaal, maar hieronder leg ik het zo gemakkelijk mogelijk uit. Ook adviseren we je hierin graag persoonlijk; vraag hiervoor een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Het verschil tussen bruto en netto

Het is verstandig om met de medewerker een bruto uurloon af te spreken. Wat hij of zij netto overhoudt hangt namelijk van een aantal factoren af en hier heb jij als ondernemer niet altijd invloed op.

Het verschil tussen bruto en netto heeft te maken met de belasting die de werknemer moet afdragen. Wanneer de medewerker bijvoorbeeld 40 uur per week bij je werkt, zal hij of zij meer belasting af moeten dragen dan wanneer hij of zij 10 uur per week werkt.

Loonheffingskorting

Ook heeft het verschil tussen bruto en netto te maken met de loonheffingskorting. Als de medewerker de loonheffingskorting bij jou toepast krijgt hij of zij een korting op de loonbelasting. Zie voor meer informatie hierover ook de blog ‘Loonheffingskorting; ja of nee?’ op onze website.

Pensioen

Daarnaast kan de leeftijd van de medewerker invloed hebben. Wanneer hij/zij ouder is dan 21 jaar, zal hij/zij pensioen premie afdragen. Dit draagt tevens bij aan het verschil tussen het bruto uurloon en het netto uurloon.

Netto inhoudingen

Daarnaast kunnen er nog inhoudingen gedaan worden op het netto loon van de medewerker. Denk bijvoorbeeld aan inhoudingen voor het nuttigen van een maaltijd, ontvangen van kleding of schoenen die voor het werk gebruikt worden.

Het opbouwen en uitbetalen van reserveringen

Met het opbouwen van reserveringen bedoelen we vakantiegeld en vakantiedagen. De vakantiedagen mag je niet direct met het loon uitbetalen. De Nederlandse wet zegt dat medewerkers de kans moeten hebben om deze dagen op te nemen als ze bijvoorbeeld met vakantie gaan.

Bij Payned is het bruto uurloon exclusief vakantiegeld en vakantiedagen. Dit bouwen de medewerkers nog op boven(op) het bruto uurloon.

Bruto en netto bij Payned
Bij Payned weten we exact wat je medewerker bruto moet verdienen. Ook kunnen we je vertellen wat hij/zij hieraan netto overhoudt. Graag informeren we je over de mogelijkheden.
Neem contact op

Sinds mei 2019 bekleed ik de functie van ‘hoofd relatiebeheer’ bij Payned. Naast de taken die ik als relatiebeheerder blijf doen is mijn hoofdtaak als leidinggevende van de afdeling het creëren van de juiste werkomstandigheden, dus ervoor zorgen dat mijn collega’s hun werk effectief en efficiënt kunnen en vooral blijven doen. Hiervoor heb ik in 2020 een opleiding gevolgd en met succes afgerond. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor mijn collega’s en ondersteun ik hun waar nodig. Deze werkzaamheden vergen extra tijd en aandacht, maar geven tegelijkertijd ook meer diepgang in dagelijkse werk.

Sander Schaeffer

Hoofd relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten