Alles over vakantiegeld en vakantiedagen

Als medewerker heb je naast je recht op salaris recht op meer; namelijk vakantiegeld en vakantiedagen.

Opbouw reserveringenVakantiegeld en vakantiedagen bouw je op over elk gewerkt uur. Maar wanneer kun je dit laten uitbetalen of opnemen? In deze blog praat ik je helemaal bij.

Vakantiegeld

Iedere medewerker heeft recht op vakantiegeld. Dit is 8% van het bruto jaarsalaris. Een mooi bedrag dus dat je naast je maandelijkse loon verdient. Het bedrag dat je opbouwt zie je terug op de salarisstrook. Bij de meeste werkgevers krijg je het opgebouwde vakantiegeld eens per jaar in mei of juni uitbetaald.

Bij Payned hebben we afgesproken dat medewerkers twee keer per jaar het vakantiegeld mogen opvragen. Super handig! Zo heb je het dus zelf in de hand.

Vakantiedagen

Naast je vakantiegeld bouw je ook vakantiedagen op. Dit houdt in dat als je met vakantie wil of gewoon een dagje vrij, je toch gewoon doorbetaald krijgt. Niet iedereen weet het, maar iedere medewerker heeft hier recht op. Afhankelijk van de branche waarin je werkt en het aantal uren dat je werkt, bouw je vakantiedagen op. In de Nederlandse wet staat dat iedere medewerker minimaal recht heeft op 20 vakantiedagen.

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Sinds 1 januari 2012 is er een wet voor vakantiedagen. Voor medewerkers betekent dit:

  • Dat je binnen anderhalf jaar de wettelijke vakantiedagen moet opnemen. Heb je in 2019 full-time gewerkt, dan moet je vóór 1 juli 2020 minimaal 20 vakantiedagen hebben opgenomen.
  • Binnen vijf jaar moet je de bovenwettelijke vakantiedagen opnemen. Heb je in 2019 full-time gewerkt en recht op totaal 25 vakantiedagen per jaar, dan mag je deze tot maximaal 2024 opsparen. Daarna komen ze te vervallen.

Voor werkgevers is het soms lastig dit allemaal bij te houden. Bij Payned regelen wij dit allemaal voor je. Graag adviseren we je hierover.

Vakantiedagen -en geld bij ziekte

Nu kan het gebeuren dat je ergens in het jaar ziek wordt. Indien je ziek bent, bouw je toch evenveel vakantiegeld en vakantiedagen op dan wanneer je niet ziek zou zijn.

Gerelateerde blogs

_DSF3959
Sander Schaeffer

Sinds begin 2018 ben ik werkzaam als relatiebeheerder bij Payned. Het verzorgen van de gehele personeels- en salarisadministratie is een hele uitdagende taak, maar gelukkig ga ik geen uitdaging uit de weg. Sinds kort ben ik hoofd relatiebeheerder bij Payned. Tezamen met mijn collega’s wordt er voor een soepel proces gezorgd rond de gehele administratie en lossen wij de meest uiteenlopende vraagstukken op. Ik schakel tussen de klanten en de werknemers en bouw ik met beide partijen een duurzame en prettige band op. En juist dat afwisselende contact geeft die extra diepgang in het werk.’

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2020 Payned payrolling