Hoe zit het precies met werktijden en rusttijden in de horeca? Hoeveel uren mag een medewerker werken en hoe zit het met doorbetalen van pauzes in de horeca? En mag een medewerker in het hoogseizoen bijvoorbeeld veel uren werken en in het laagseizoen minder?

Rusttijden vakvolwassen medewerker

Een medewerker mag qua werktijden maximaal 12 uur per dienst werken en in een week maximaal 60 uur. Dit mag niet structureel, want in elke periode van 4 weken mag er gemiddeld maximaal 55 uur per week worden gewerkt. Daarnaast mag er in elke periode van 16 weken gemiddeld maximaal 48 uur per week gewerkt worden.

Iemand is vakvolwassen wanneer hij/zij ouder is dan 21 jaar.

Een medewerker heeft per dag recht op 11 uur aaneengesloten rust. Deze aaneengesloten rusttijd mag één keer in elke periode van 7 dagen worden ingekort tot 8 uur aaneengesloten rust (indien dit noodzakelijk is in verband met de aard van de arbeid of bedrijfsomstandigheden).

In elke aaneengesloten periode van 7 dagen van 24 uur heeft je medewerker recht op een onafgebroken rusttijd van 36 uur. Of je medewerker heeft in elke aaneengesloten periode van 14 dagen van 24 uur recht op een rusttijd van 72 uur, welke opgesplitst kan worden in onafgebroken rustperioden van elk ten minste 32 uur.

Pauze vakvolwassen medewerker
Wanneer een medewerker meer dan 5,5 uur werkt per dienst, heeft hij/zij recht op een pauze van 30 minuten. Bij een dienst waar meer dan 10 uur wordt gewerkt, heeft de medewerker recht op een pauze van 45 minuten.

Arbeidstijdenwet jeugdigen en kinderen

Kinderen en jeugdigen mogen op beperkte tijden werkzaamheden verrichten in de horeca.

13- en 14-jarigen mogen op grond van deze wet alleen op niet-schooldagen en tijdens vakanties werken. Op zondag mogen ze niet werken en op de dagen waarop ze naar school gaan ook niet.

15-jarigen morgen niet voor 07:00 uur ’s morgen werken en niet na 19:00 uur ’s avonds. Op de dagen dat ze naar school gaan mogen ze maximaal 2 uur werken. In schoolweken mogen ze maximaal 12 uur werken en in vakantieweken maximaal 40 uur.

16- en 17-jarigen mogen werken op zaterdag en zondag, mits er op de vrijdag ervoor of de maandag erna geen schooltijd is. Er moet altijd in een periode van 7 dagen een rustperiode van ten minste 36 aaneengesloten uren zijn. Hij/zij mag tot 23:00 uur werken. 16- en 17-jarigen mogen maximaal 9 uur per dag werken en 45 uur per week. In elke periode van 4 weken mogen ze niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken.

Wat jeugdigen en kinderen voor werk mogen doen en een overzicht van de werktijden, vind je in deze tabel. Ook vind je meer informatie hierover op de website van de KHN.

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten