Vakkracht in de horeca; wanneer ben je dat?

In de horeca cao wordt gesproken over vakkrachten. Hiervoor gelden andere voorwaarden als feestdagencompensatie en prestatieverhoging. Maar wanneer ben je een vakkracht en wat houdt dit precies in?

Vakvolwassen en vakkracht

Er zit een verschil tussen vakvolwassen en vakkracht zijn. Om het nog ingewikkelder te maken: je kunt ook een vakvolwassen vakkracht zijn. Een vakkracht is een medewerker die vakbekwaam isDat wil zeggen dat hij aantoonbaar voldoende ervaring heeft opgedaan in de functie.

  • Vakvolwassen ben je wanneer je 21 jaar of ouder bent
  • Ben je 18 jaar of ouder en beschik je over minimaal 1976 ervaringsuren die gewerkt zijn in dezelfde functie voor dezelfde werkgever? Dan ben je een vakkracht
  • Wanneer je dus 21 jaar of ouder bent en over minimaal 1976 ervaringsuren beschikt bij dezelfde werkgever, dan mag je jezelf een vakvolwassen vakkracht noemen.

Feestdagencompensatie voor vakkrachten

Stel; je werkt in de horeca als vakkracht en de zaak waarin je werkt is gesloten op een feestdag. Dan heb je, wanneer je normaal gesproken op die dag zou werken, recht op feesturen. Kijk, dat is mooi meegenomen!

Prestatieverhoging vakvolwassen vakkrachten

Voor vakvolwassen vakkrachten geldt er jaarlijks een prestatieverhoging. Hoe dit precies werkt en wat voor voorwaarden hieraan zijn verbonden, vind je terug in de horeca cao. Lees voor meer informatie ook onze pagina over ‘payrolling in de horeca’ of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Gerelateerde blogs

_DSC5489
Jacqueline Russcher

Na mijn uitgebreide interne opleiding, adviseer ik sinds 2013 MKB-ondernemers over het payrollen van hun personeel. Vaak maken we een afspraak om te kijken wat Payned voor uw onderneming kan betekenen. Het uitwisselen van ervaringen is daarin erg belangrijk. Want; pas als je de situatie van een ander goed kent, kun je met een goed advies komen. Benieuwd hoe Payned u van dienst kan zijn? Ik help u graag verder!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2020 Payned payrolling