Voor vakkrachten in de horeca geldt een speciale regeling voor feestdagen. Wat dit inhoudt en hoe Payned hier mee omgaat, lees je in deze blog.

Wanneer ben je vakkracht?

Werknemer vanaf 18 jaar welke minimaal 1976 ervaringsuren heeft opgedaan bij dezelfde werkgever in dezelfde functie.

De vakkracht werkt op een feestdag

De horeca CAO geeft aan dat wanneer een medewerker bijvoorbeeld 8 uur werkt op een dag, de gewerkte uren moeten worden uitbetaald tegen het normale tarief en daarnaast bouwt de medewerker 8 uur t-v-t op. Als het niet gelukt is om de t-v-t uren op te nemen, dan krijgt de medewerker een toeslag van 50 % over de gewerkte uren op de desbetreffende feestdag.

Wat doet Payned?

Payned betaalt meteen 50% toeslag uit aan de medewerker.

Bedrijf is gesloten op een feestdag, vakkracht werkt normaal gesproken op die dag en houdt zich beschikbaar voor werk

De horeca CAO geeft aan dat het is toegestaan om op die dag min-uren te registreren. Deze uren komen voor rekening en risico van de werkgever. Na een half jaar wordt gekeken of de medewerker min-uren heeft. Wanneer dat het geval is, dan moeten deze binnen 6 maanden ingehaald worden. Lukt dat niet, dan vervallen deze min-uren. Loon doorbetalen mag altijd. Gewoonte is om dit te bekijken op jaarbasis aangezien er vaak meer arbeid wordt verricht in de zomermaanden dan in de winterperiode (aldus KHN)

Wat doet Payned?

Payned betaalt feesturen uit.

Belangrijke punten

  1. Wanneer de vakkracht vrij heeft gevraagd voor een feestdag heeft hij/zij geen recht op de feestdagenregeling
  2. Met een werknemer kan overeengekomen worden dat op bepaalde feestdagen waarop het bedrijf gesloten is, de medewerker vakantie uren moet opnemen. Advies is dan om dit op te nemen in de arbeidsovereenkomst.

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten