Je hebt een bedrijf, maar weet jij eigenlijk onder welke cao (collectieve arbeidsovereenkomst) jouw bedrijf valt?
Wat is een cao?
Moet jouw bedrijf voldoen aan een cao? Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is een afspraak tussen werkgevers- en werknemer vertegenwoordigingen in jouw branche.
Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst), bestaat uit een aantal afspraken die gelden voor alle medewerker(s) binnen jouw bedrijf of binnen een bepaalde branche. In een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) staan afspraken over bijvoorbeeld proeftijd, werktijden, vakantiedagen en lonen.
Daarnaast kan een huishoudelijk reglement nog een mooie aanvulling op de van toepassing zijnde cao (collectieve arbeidsovereenkomst) zijn.
Is een cao verplicht?
Als een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) algemeen verbindend is verklaard, dan is dit wel verplicht. Jouw bedrijf dient de cao-bepalingen te hanteren.
Als er geen cao (collectieve arbeidsovereenkomst) algemeen verbindend is verklaard of er is geen cao voor jouw bedrijf van toepassing dan is het mogelijk om zelf afspraken met je medewerker(s) te maken over arbeidsvoorwaarden en je legt dit bijvoorbeeld vast in een huishoudelijk reglement.
Het maken van een huishoudelijk reglement is niet verplicht, maar wel handig. Zo weet iedereen binnen het bedrijf en/of onderneming waar hij/zij aan toe is. Een huishoudelijk reglement bestaat uit afspraken tussen jou als werkgever en medewerker(s).
Ben je geïnteresseerd in een huishoudelijk reglement, dan helpt Payned je hier graag bij.
Soorten cao’s
- Bedrijfstak-cao:
Deze cao geldt voor alle bedrijven en medewerker(s) in een branche, bijvoorbeeld de metaal-cao of de kappers-cao. Onderhandelingen over een bedrijfstak-cao worden gevoerd door de branche- en vakorganisaties.
De meeste bedrijfstak-cao’s worden algemeen bindend verklaard door het ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Dit geldt dan voor alle bedrijven en medewerker(s) in de bedrijfstak.
- bedrijfs-cao
Deze cao geldt voor speciale bedrijven die afspraken hebben gemaakt met een vakbond.
Vanaf 2000 heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de payrollbranche. Als eindverantwoordelijke voor Payned payrolling vanaf 2007. Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te adviseren over hun personeelsbeleid en de mogelijkheden van payrolling hierin. Persoonlijk contact en een “handen uit de mouwen” mentaliteit spreken mij erg aan.Ook eens praten over wat payrolling voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!
Algemeen directeur
Contact opnemen