Zelf werven of laten werven?

Veel bedrijven komen in een situatie waar ze lange tijd niet in geweest zijn. De economie trekt weer langzaam aan, het wordt weer drukker en dus moet er personeel bijkomen. Hoe deden we dat ook al weer? Je plaatst een advertentie in de krant of op internet en je pikt er de beste kandidaat uit. Gaan we dit weer doen of zijn er alternatieven?

Veranderde situatie op de arbeidsmarkt

De afgelopen jaren is de arbeidsmarkt heel erg veranderd. Het aantal werkzoekenden is toegenomen en het aantal vacatures is juist afgenomen. Het gevolg laat zich raden. Elke vacature die vrij komt, kan rekenen op heel veel reacties. Ruim 100 sollicitaties op een vacature is geen uitzondering. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen hier maar moeilijk mee omgaan. Zo’n vacature zorgt namelijk voor veel werk.

Zelf werven kost tijd

Een kleine rekensom geeft aan dat u enorm veel tijd kwijt bent aan een sollicitatieprocedure. Op een vacature voor, laten we zeggen, een telefoniste reageren 100 sollicitanten. Na het lezen van alle brieven en cv’s kiest u de 5 beste kandidaten uit en nodigt die uit voor een gesprek. De andere 95 stuurt u natuurlijk netjes een afwijzingsbrief. Met alle 5 kandidaten zit u een half uurtje voor het eerste gesprek waarna de twee beste kandidaten uitnodigt worden voor een tweede gesprek. Ondertussen hebben 40 afgewezen kandidaten al gebeld om te vragen waarom zij het niet zijn geworden. Deze informatie kunnen ze in de toekomst gebruiken bij een volgende sollicitatie. De sollicitatie training bij het UWV hebben ze niet voor niets gevolgd natuurlijk. Alles bij elkaar opgeteld bent u zo 14 uur bezig met deze vacature. En dan gaan we er vanuit dat er slechts 1 persoon mee bezig is…

Werving uit handen geven

Steeds meer bedrijven kiezen er voor om de werving en selectie van nieuwe medewerkers door een externe partij te laten verzorgen. Zij hebben ook bovenstaande rekensom gemaakt en hebben geconcludeerd dat zelf werven een tijdrovende en dus dure klus is.

Wanneer u het traject uit handen geeft, bespreekt u de vacature uitvoerig met het werving en selectie bureau. Op basis van deze informatie zoeken zij de meest geschikte kandidaten. Ze houden hierbij rekening met de functie eisen, maar ook met de bedrijfscultuur en het type persoon dat gezocht wordt. U hoeft alleen maar gesprekken te voeren met kandidaten die voldoen aan het profiel en hoeft niet tientallen brieven te lezen van ongeschikte kandidaten.

Maar dan is het nog steeds duurder toch?

Dat is maar net hoe u het bekijkt. Werving en selectie-fees zoals die in het verleden werden gehanteerd van enkele duizenden euro’s zijn niet meer van deze tijd. Qua tijd die u er zelf in steekt moet u rekenen op 3 á 4 uur in plaats van de eerder genoemde 14 uur. Daarnaast kunt u er voor kiezen om de uiteindelijke kandidaat het eerste half jaar via het werving en selectiebureau te laten verlonen. Daar waar u zelf bij een contract voor 6 maanden geen proeftijd kunt hanteren, kunnen zij dat wel. U heeft eigenlijk zelfs een proefperiode van een half jaar. Vergelijk de kosten eens met elkaar als je er na drie maanden achter komt dat de nieuwe medewerker toch niet de juiste blijkt te zijn. U komt dan al snel tot de conclusie dat zelf werven vele malen duurder uit kan vallen.

Wanneer u wilt weten wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan contact op: 0522-746222.

Gerelateerde blogs

Een bijdrage van Stiptwerk uitzendbureau
Dit is een gastblog, geschreven door Klaas Koobs van Stiptwerk uitzendbureau te Staphorst. Stiptwerk werkt nauw samen met Payned payrolling en maakt gebruik van dezelfde relatiebeheerders en automatiseringssystemen.

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2020 Payned payrolling