Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

De Wet arbeidsmarkt in balans maakt korte contracten aanzienlijk duurder maar moet vast personeel aantrekkelijker maken. Er worden een aantal dingen aangepast waaronder het ontslagrecht en de ketenregeling. Hieronder hebben we alles voor je op een rij gezet.

De WAB moet nog goedgekeurd worden door de Raad van State en de Tweede Kamer. De bedoeling is dat de nieuwe wet op 1 januari 2020 in werking treedt. Mogelijk worden sommige onderdelen van de wet al in 2019 ingevoerd.

Wat is de WAB?

Het kabinet is van mening dat de arbeidsmarkt uit balans is. Met de WAB wil het kabinet de kans op een vast contract groter maken en tijdelijk of flexibele contracten ontmoedigen.

De wijzigingen op een rij:

1. Kosten

Tijdelijke en/of flexibele contracten worden fors duurder. De inschatting is dat contracten voor bepaalde tijd zeker 5% duurder worden dan vaste contracten. Voor alle branches gaan de sectorpremies gelijk worden. Dat klinkt leuk maar valt jouw bedrijf nu in sector waar een lage premie geldt dan zal de premie voor contracten van onbepaalde tijd al hoger worden dan nu het geval is. Tijdelijke worden nog eens 5% duurder dan vaste contracten. Stijgingen van 7% of zelfs meer gaan zeker voorkomen.

2. Introductie cumulatiegrond

Er komen andere voorwaarden voor het ontslag van werknemers in vaste dienst. Nu moet je als werkgever volledig aan 1 van de 8 ontslaggronden voldoen. Onder de WAB is ontslag ook mogelijk door meerdere omstandigheden te combineren. Of het in de praktijk ook zal leiden tot een eenvoudiger ontslag is afwachten.

3. Andere berekening transitievergoeding

Een werknemer heeft onder de WAB al vanaf dag 1 recht op een transitievergoeding bij ontslag, ook tijdens de proeftijd. Wel is de opbouw van de transitievergoeding lager. Dus wanneer je een medewerker in de proeftijd ontslaat ben je nog een extra vergoeding schuldig. Nu geldt dit pas na een dienstverband van 24 maanden of langer.

4. Verruiming ketenregeling

Op dit moment mag je een medewerker 3 contracten aanbieden in een tijdsbestek van 2 jaar. Dit wordt 3 jaar.

5. Regels oproepkrachten veranderen

Oproepkrachten moeten minstens 4 dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Ook houden oproepkrachten recht op loon als het werk wordt afgezegd. De termijn van 4 dagen kan bij cao worden verkort tot 1 dag.

Ondanks dat de WWZ (Wet werk en Zekerheid) nog niet geëvalueerd is krijgen we alweer te maken met nieuwe wetgeving. Er is nog veel onzekerheid over hoe het gaat worden en welke regel wanneer in gaat.

De specialisten in ons land zijn het lang niet eens met de overheid en verwachten dat de WAB zijn doel voorbij zal streven. Werkgevers worden opgezadeld met hogere kosten terwijl de medewerker daar niet beter van wordt. Wel kun je ervan uit gaan dat de personeelskosten onder de WAB met minimaal 5% gaan stijgen, tis maar dat je het alvast weet…..

Mocht je meer informatie willen hierover, neem dan gerust contact met ons op. Lees hier de meest gestelde vragen over payrolling.

Gerelateerde blogs

_DSC5489
Jacqueline Russcher

Na mijn uitgebreide interne opleiding, adviseer ik sinds 2013 MKB-ondernemers over het payrollen van hun personeel. Vaak maken we een afspraak om te kijken wat Payned voor uw onderneming kan betekenen. Het uitwisselen van ervaringen is daarin erg belangrijk. Want; pas als je de situatie van een ander goed kent, kun je met een goed advies komen. Benieuwd hoe Payned u van dienst kan zijn? Ik help u graag verder!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • Een eigen CAO
  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2019 Payned payrolling