Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

De Wet arbeidsmarkt in balans maakt korte contracten duurder en moet vaste contracten aantrekkelijker maken. Ook veranderen er zaken in het ontslagrecht en de ketenregeling. Hieronder op hoofdlijnen wat er veranderd.

Wat is de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

Het kabinet is van mening dat de arbeidsmarkt uit balans is. Daarom treedt per 1 januari de WAB in werking.

De wijzigingen op een rij:

1. Kosten

Vanaf 1 januari 2020 betaalt een werkgever een hoge WW premie voor flexibele contracten. Zo wil de overheid ondernemers aanmoedigen vaste contracten te geven.

De Lage WW premie geldt voor alle onbepaalde tijdscontracten met een vast aantal uren per week en met een vaste uitbetaling per periode. Ook BBL-ers vallen onder de lage premie en medewerkers die jonger zijn dan 21 jaar en minder dan 12 uren per week werken.

De hoge premie geldt voor alle andere contracten.

2. Introductie cumulatiegrond

Er komen andere voorwaarden voor het ontslag van werknemers in vaste dienst. Nu moet je als werkgever volledig aan 1 van de 8 ontslaggronden voldoen. Onder de WAB is ontslag ook mogelijk door meerdere omstandigheden te combineren. Of het in de praktijk ook zal leiden tot een eenvoudiger ontslag is afwachten.

3. Andere berekening transitievergoeding

Een werknemer heeft onder de WAB al vanaf dag 1 recht op een transitievergoeding bij ontslag, ook tijdens de proeftijd. Dus als u een medewerker in de proeftijd ontslaat bent u nog een extra vergoeding schuldig. Nu geldt dit pas na een dienstverband van 24 maanden of langer.

4. Verruiming ketenregeling

Op dit moment mag je een medewerker 3 contracten aanbieden in een tijdsbestek van 2 jaar. Dit wordt 3 jaar.

5. Regels oproepkrachten veranderen

Oproepkrachten moeten minstens 4 dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Ook houden oproepkrachten recht op loon als het werk wordt afgezegd. De termijn van 4 dagen kan bij cao worden verkort tot 1 dag.

Er zijn nog meer zaken die veranderen. Hierover lichten wij je graag in. Neem contact met ons op voor alle gedetailleerde informatie. 

Gerelateerde blogs

_DSF7909
Rolf Tempelman

Vanaf 2000 heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de payrollbranche. Als eindverantwoordelijke voor Payned payrolling vanaf 2007. Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te adviseren over hun personeelsbeleid en de mogelijkheden van payrolling hierin. Persoonlijk contact en een “handen uit de mouwen” mentaliteit spreken mij erg aan.

Ook eens praten over wat payrolling voor uw organisatie kan betekenen? Bel mij op 0522-746 746 of neem contact op. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling