De Wet arbeidsmarkt in balans maakt korte contracten duurder en moet vaste contracten aantrekkelijker maken. Ook veranderen er zaken in het ontslagrecht en de ketenregeling. Hieronder op hoofdlijnen wat er veranderd.

Wat is de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

Het kabinet is van mening dat de arbeidsmarkt uit balans is. Daarom treedt per 1 januari de WAB in werking.

De wijzigingen op een rij:

1. Kosten

Vanaf 1 januari 2020 betaalt een werkgever een hoge WW premie voor flexibele contracten. Zo wil de overheid ondernemers aanmoedigen vaste contracten te geven.

De Lage WW premie geldt voor alle onbepaalde tijdscontracten met een vast aantal uren per week en met een vaste uitbetaling per periode. Ook BBL-ers vallen onder de lage premie en medewerkers die jonger zijn dan 21 jaar en minder dan 12 uren per week werken.

De hoge premie geldt voor alle andere contracten.

2. Introductie cumulatiegrond

Er komen andere voorwaarden voor het ontslag van werknemers in vaste dienst. Nu moet je als werkgever volledig aan 1 van de 8 ontslaggronden voldoen. Onder de WAB is ontslag ook mogelijk door meerdere omstandigheden te combineren. Of het in de praktijk ook zal leiden tot een eenvoudiger ontslag is afwachten.

3. Andere berekening transitievergoeding
Een werknemer heeft onder de WAB al vanaf dag 1 recht op een transitievergoeding bij ontslag, ook tijdens de proeftijd. Dus als u een medewerker in de proeftijd ontslaat bent u nog een extra vergoeding schuldig. Nu geldt dit pas na een dienstverband van 24 maanden of langer.

4. Verruiming ketenregeling

Op dit moment mag je een medewerker 3 contracten aanbieden in een tijdsbestek van 2 jaar. Dit wordt 3 jaar.

5. Regels oproepkrachten veranderen

Oproepkrachten moeten minstens 4 dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Ook houden oproepkrachten recht op loon als het werk wordt afgezegd. De termijn van 4 dagen kan bij cao worden verkort tot 1 dag.

Er zijn nog meer zaken die veranderen. Hierover lichten wij je graag in. Neem contact met ons op voor alle gedetailleerde informatie. 

Sinds mei 2019 bekleed ik de functie van ‘hoofd relatiebeheer’ bij Payned. Naast de taken die ik als relatiebeheerder blijf doen is mijn hoofdtaak als leidinggevende van de afdeling het creëren van de juiste werkomstandigheden, dus ervoor zorgen dat mijn collega’s hun werk effectief en efficiënt kunnen en vooral blijven doen. Hiervoor heb ik in 2020 een opleiding gevolgd en met succes afgerond. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor mijn collega’s en ondersteun ik hun waar nodig. Deze werkzaamheden vergen extra tijd en aandacht, maar geven tegelijkertijd ook meer diepgang in dagelijkse werk.

Sander Schaeffer

Hoofd relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten