Hoe zit het precies met werktijden en rusttijden in de horeca? Hoeveel uren mag een medewerker werken en hoe zit het met doorbetalen van pauzes in de horeca? En mag een medewerker in het hoogseizoen bijvoorbeeld veel uren werken en in het laagseizoen minder?
Rusttijden vakvolwassen medewerker
Iemand is vakvolwassen wanneer hij/zij ouder is dan 21 jaar. De onderstaande regels zijn van toepassing op medewerkers van 18 jaar en ouder en voor vakvolwassen medewerkers.
Een medewerker mag qua werktijden maximaal 12 uur per dienst werken en in een week maximaal 60 uur. Dit mag niet structureel, want in elke periode van 4 weken mag er gemiddeld maximaal 55 uur per week worden gewerkt. Daarnaast mag er in elke periode van 16 weken gemiddeld maximaal 48 uur per week gewerkt worden.
Een medewerker heeft per dag recht op 11 uur aaneengesloten rust. Deze aaneengesloten rusttijd mag één keer in elke periode van 7 dagen worden ingekort tot 8 uur aaneengesloten rust (indien dit noodzakelijk is in verband met de aard van de arbeid of bedrijfsomstandigheden).
In elke aaneengesloten periode van 7 dagen van 24 uur heeft je medewerker recht op een onafgebroken rusttijd van 36 uur. Of je medewerker heeft in elke aaneengesloten periode van 14 dagen van 24 uur recht op een rusttijd van 72 uur, welke opgesplitst kan worden in onafgebroken rustperioden van elk ten minste 32 uur.

Op zondag werken in de horeca
Zondagswerk is in de horeca heel normaal, maar er gelden wel grenzen.
De cao voor horeca heeft speciale regels voor het werken op zondag:
Geen verplichte vrije zondagen
Anders dan in veel andere branches hoef je in de horeca geen minimum aantal vrije zondagen per jaar te garanderen aan je medewerkers.
Veel zondagen werken? Dan is toestemming nodig
Wil je dat een medewerker 40 of meer zondagen per jaar werkt? Dan moet deze persoon hier elke keer apart mee instemmen.
Dit betekent:
- Tot 39 zondagen per jaar: geen extra toestemming nodig
- Vanaf 40 zondagen: medewerker moet per geval akkoord gaan
- Je kunt dit niet zomaar in het contract opnemen
- De medewerker kan per situatie weigeren
Praktisch voorbeeld
Stel je wilt dat iemand bijna elke zondag werkt (bijvoorbeeld 45 zondagen per jaar). Dan moet je voor die extra 6 zondagen boven de 39 telkens apart toestemming vragen aan de medewerker.
Let op: Ook al mag je veel zondagen laten werken, vergeet niet de andere arbeidsregels zoals maximale werkweken en rustperiodes.
Arbeidstijdenwet jeugdigen en kinderen
Kinderen en jeugdigen mogen op beperkte tijden werkzaamheden verrichten in de horeca.
Ben je 13 of 14 jaar?
13- en 14-jarigen mogen op grond van deze wet alleen op niet-schooldagen en tijdens vakanties werken. Op zondag mogen ze niet werken en op de dagen waarop ze naar school gaan ook niet.
Ben je 15 jaar?
15-jarigen morgen niet voor 07:00 uur ’s morgen werken en niet na 19:00 uur ’s avonds. Op de dagen dat ze naar school gaan mogen ze maximaal 2 uur werken. In schoolweken mogen ze maximaal 12 uur werken en in vakantieweken maximaal 40 uur.
Ben je 16 of 17 jaar?
16- en 17-jarigen mogen werken op zaterdag en zondag, mits er op de vrijdag ervoor of de maandag erna geen schooltijd is. Er moet altijd in een periode van 7 dagen een rustperiode van ten minste 36 aaneengesloten uren zijn. Hij/zij mag tot 23:00 uur werken. 16- en 17-jarigen mogen maximaal 9 uur per dag werken en 45 uur per week. In elke periode van 4 weken mogen ze niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken.
Wat jeugdigen en kinderen voor werk mogen doen en een overzicht van de werktijden, vind je in deze tabel. Ook vind je meer informatie hierover op de website van de KHN.

Welke regels gelden er bij nachtdiensten?
Over het algemeen zijn horeca werktijden niet te vergelijken met standaard kantoortijden. Avonduren en nachtelijke uren zijn geen uitzonderingen, maar wat zijn de regels omtrent nachtdiensten? Werk je ’s nachts of heb je medewerkers die nachtdiensten draaien? Dan gelden er speciale regels die je moet kennen.
Wanneer is het een nachtdienst?
Van een nachtdienst is sprake als iemand meer dan 1 uur werkt tussen middernacht (00:00) en ’s ochtends 6:00 uur. Voor deze diensten gelden strengere regels dan voor gewone dagdiensten.
Hoelang mag een nachtdienst duren?
Normale nachtdienst: Maximaal 10 uur per dienst.
Langere nachtdienst: Soms mag een nachtdienst 12 uur duren, maar dit is beperkt tot:
- Hoogstens 5 keer in 2 weken
- Hoogstens 22 keer per jaar
Verplichte rusttijd na een nachtdienst
Na een gewone nachtdienst (eindigt na 02:00):
- Minimaal 14 uur rust
- Eén keer per week mag dit ingekort worden tot 8 uur (alleen bij bedrijfsnoodzaak)
Na een nachtdienst die vóór 02:00 eindigt:
- 11 uur rust (net als bij dagdiensten)
Na een lange nachtdienst (12 uur):
- Minimaal 12 uur rust
Na 3 of meer nachtdiensten achter elkaar:
- Minimaal 46 uur rust (bijna 2 dagen)
Hoeveel nachtdiensten zijn toegestaan?
Per jaar: Maximaal 140 nachtdiensten
Per 2 weken: Maximaal 38 uur tussen middernacht en 06:00
Achtereenvolgende diensten: Niet meer dan 7 diensten op rij als er een nachtdienst bij zit
Hoeveel uren per week?
Regelmatige nachtwerkers (16+ nachtdiensten in 16 weken):
- Gemiddeld maximaal 40 uur per week
Incidentele nachtwerkers (minder dan 16 nachtdiensten in 16 weken):
- Gemiddeld maximaal 48 uur per week
Kan iemand fulltime ’s nachts werken?
Over het algemeen niet. De regels maken het onmogelijk om alleen maar nachtdiensten te draaien.
Uitzondering voor uitgaansgelegenheden: Als je een club of discotheek hebt die alleen ’s nachts open is, mag een medewerker maximaal 20 nachtdiensten in 4 weken werken.
Speciale ontheffing: In zeer uitzonderlijke persoonlijke omstandigheden kan een ontheffing worden aangevraagd, maar de kans hierop is heel klein. Het moet gaan om bijzondere privéomstandigheden, niet om financiële redenen.
Deze regels beschermen de gezondheid van werknemers, omdat nachtwerk extra belastend is voor het lichaam.
Overweeg je payrolling voor jouw horecabedrijf?
Smart move! Payrolling kan jouw personeelskosten flink verlagen en administratieve lasten wegnemen.
In de horeca met wisselende bezetting, seizoenspieken en flexibele roosters is payrolling vaak dé oplossing. Denk aan:
- Lagere kosten – geen werkgeverslasten, verzekeringen of cao-verplichtingen
- Meer flexibiliteit – snel in- en uitschalen zonder gedoe
- Minder administratie – wij regelen alles van contract tot salaris
- Geen risico’s – volledige compliance met arbeidsrecht, belastingen en ziekteverzuim
Ideaal voor seizoenswerk, extra personeel tijdens drukte of specialistische functies. Onze payrolling experts kennen de horeca van binnen en buiten. Van nachtdienstregelingen tot fooienbeleid – alles volgens de regels.
Wil je weten hoeveel jij kunt besparen met payrolling?

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.
Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.
Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.
Relatiebeheer
Contact opnemen