Wanneer een werknemer privé rijdt met een auto van de zaak, dan moet er in de meeste gevallen bijtelling worden betaald. Er zit hier verschil in wat voor auto je rijdt. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

Belangrijk om te weten:
Een medewerker kan één keer per jaar kiezen of hij/zij bijtelling wil betalen of niet. Dit kan niet tussentijds gewijzigd worden.

Bijtelling personenauto’s

Wanneer een zakelijke personenauto ook privé gebruikt wordt, moet er bijtelling worden betaald over de auto. Bij een personenauto wordt deze berekend over de cataloguswaarde van de auto. Het percentage is afhankelijk van de co² uitstoot en het bouwjaar van de auto. Dit percentage kan per jaar verschillen.

Wanneer aangetoond kan worden dat er minder dan 500 kilometer per jaar privé gereden wordt met de auto, is er geen sprake van bijtelling. Dit kan aangetoond worden door middel van een sluitende kilometerregistratie. Hiervoor moet een ‘verklaring geen privé gebruik auto’ aangeleverd worden bij de Belastingdienst.

Let op
Het gaat hier daadwerkelijk om 500 km per jaar. Verander je bijvoorbeeld na 11 maanden van werkgever en heb je in deze 11 maanden 500 km gereden, dan wordt het aantal kilometers gedeeld door 11 en berekend naar een jaar (maal 12 dus). Je moet dan alsnog met terugwerkende kracht bijtelling betalen!

Bestelauto

Als een medewerker een bestelauto van de zaak ook privé gaat gebruiken, gelden dezelfde bijtellingspercentages als bij een personenauto. Echter wanneer het kenteken van de bestelauto is toegekend voor 1 juli 2005, wordt de bijtelling berekend over de cataloguswaarde inclusief btw en exclusief bpm.

In de volgende situaties hoeft geen bijtelling te worden betaald.

  • Er kan aangetoond worden dat er op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé met de bestelauto wordt gereden. Hiervoor moet een sluitende kilometerregistratie worden bijgehouden.
  • Wordt de bestelauto ter beschikking gesteld aan een werknemer, dan kan er gebruik gemaakt worden van een ‘Verklaring geen privégebruik auto’. Deze kan aangevraagd worden bij de Belastingdienst.
  • Als er aangetoond kan worden dat gebruik van de bestelauto buiten werktijd niet mogelijk is.
  • Verbod privégebruik. Als er een schriftelijke overeenkomst is tussen werkgever en werknemer waarin staat dat privégebruik niet is toegestaan. Hierin moet ook zijn opgenomen dat er bij overtreding een sanctie volgt.
  • Wanneer de bestelauto uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen.
  • Als de bestelauto door meerdere werknemers doorlopend afwisselend wordt gebruikt, kan de bijtelling worden ‘afgekocht’ voor € 300,- per bestelauto per jaar.

Youngtimer

Een auto die ouder is dan 15 jaar, is een youngtimer. Een youngtimer is fiscaal aantrekkelijk omdat er bijtelling betaald moet worden over de allrisk verzekeringswaarde (wanneer deze niet bekend is, kan een taxateur zorgen voor een taxatierapport) van de auto en niet over de cataloguswaarde. Het percentage hiervan is wel hoger, maar de maandlasten zijn een stuk lager bij een youngtimer.

Vanaf 2000 heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de payrollbranche. Als eindverantwoordelijke voor Payned payrolling vanaf 2007. Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te adviseren over hun personeelsbeleid en de mogelijkheden van payrolling hierin. Persoonlijk contact en een “handen uit de mouwen” mentaliteit spreken mij erg aan.Ook eens praten over wat payrolling voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!

Rolf Tempelman

Algemeen directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten