Proefplaatsing

Wil je iemand met bijvoorbeeld een WAO-, WAZ-, WW-, WIA-, Ziektewet- of Wajong-uitkering in dienst nemen en weet u niet zeker of hij of zij wel geschikt is voor de desbetreffende functie? Dan kun je deze medewerker een proefplaatsing aanbieden.

Wat houdt een proefplaatsing in?

De naam ‘ proefplaatsing’ spreekt al redelijk voor zich. Een medewerker komt 2 maanden bij je ‘proef draaien’ en behoudt gedurende deze 2 maanden zijn uitkering. In deze periode hoef je hem of haar geen loon te betalen. De enige kosten voor jou als werkgever zijn de kosten voor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor de medewerker.

Vaak is deze periode lang genoeg om te kijken of deze medewerker de juimensen-helpenste persoon is voor de door jou gevraagde functie. Belangrijk om te weten is dat je na de proefplaatsing géén proeftijd meer af mag spreken.

Medewerker met een WW-uitkering

Wanneer je een medewerker met een WW-uitkering op basis van een proefplaatsing aan wilt nemen, moet hij of zij minimaal 3 maanden werkloos zijn. Op deze manier kan er aangetoond worden dat de medewerker zonder hulp moeilijk aan werk kan komen.

Hiervoor geldt dan wél een uitzondering; een medewerker jonger dan 27 jaar, zonder startkwalificatie hoeft niet te voldoen aan het minimum van 3 maanden. (Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger). Ook als de medewerker vóór zijn WW-uitkering langere tijd een Ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft ontvangen en niet meer in zijn oude functie kan werken geldt dit niet.

Mijn medewerker wordt ziek, wat nu?

Wanneer de medewerker ziek wordt tijdens de proefplaatsing, wordt deze verlengd met de tijd dat hij of zij ziek was. Bij 1 week ziekte wordt de proefplaatsing met 1 week verlengd. Bij 2 weken, wordt het 2 weken verlengd etc. Dit geldt overigens niet voor het opnemen van vakantie tijdens een proefplaatsing.

Na de proefplaatsing

Binnen dit gehele proces is er één heel belangrijke voorwaarde. Het is namelijk zo dat je de medewerker na de proefplaatsing een dienstverband aan moet bieden van minimaal 6 maanden met daarin minimaal het aantal uren die hij of zij gewerkt heeft tijdens de proefplaatsing.

Na de proefplaatsing komt Payned in beeld. Omdat wij onze medewerkers altijd een contract van een half jaar aanbieden zal de medewerker die uit een proefplaatsing komt ook een contract van een half jaar aangeboden krijgen. In dit contract vermelden wij uren waar de medewerker recht op heeft. Uiteraard mag je de medewerker altijd méér uren aanbieden.

_DSF3959
Sander Schaeffer

Sinds begin 2018 ben ik werkzaam als relatiebeheerder bij Payned. Het verzorgen van de gehele personeels- en salarisadministratie is een hele uitdagende taak, maar gelukkig ga ik geen uitdaging uit de weg. Sinds kort ben ik hoofd relatiebeheerder bij Payned. Tezamen met mijn collega’s wordt er voor een soepel proces gezorgd rond de gehele administratie en lossen wij de meest uiteenlopende vraagstukken op. Ik schakel tussen de klanten en de werknemers en bouw ik met beide partijen een duurzame en prettige band op. En juist dat afwisselende contact geeft die extra diepgang in het werk.

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling