Payrolling vind je in een aantal varianten in Nederland. Niet elke variant is voor iedereen even geschikt. In deze blog een opsomming van de mogelijkheden in payroll-land als zijnde: Onder welke cao’s is payrolling mogelijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat zijn je wettelijke verplichtingen als ondernemer?

 

Januari 2012

Vanaf 1 januari 2012 zijn er maar drie opties die je tegenkomt bij payrollbedrijven als je wilt payrollen. De meeste payrollbedrijven vallen onder één van de twee uitzendcao’s, de ABU of NBBU cao.

De naam “uitzendcao” geeft het al een beetje weer, deze cao’s zijn met name bedoeld voor het inzetten van tijdelijk personeel tijdens pieken in je bedrijf en welke behoefte je niet met je eigen mensen kunt invullen. Slechts enkele payrollbedrijven hebben een eigen cao afgesproken met een vakbond.

Met de eigen cao van deze bedrijven komen je medewerkers niets tekort en gaan er in veel gevallen zelfs op vooruit zonder dat jou dit geld kost. Én zij volgen qua beloning en toeslagen de cao die geldt voor je bedrijf. Zo blijven medewerkers verbonden met de branche waarin zij werken en met de positieve verschillen bind je ze aan je bedrijf.

De voor -en nadelen

De uitzendcao’s leveren een verschil in arbeidsvoorwaarden op die veelal niet te overbruggen zijn.

  • Het aantal vakantiedagen bedraagt 24, terwijl tegenwoordig in de meeste cao’s 25 dagen gebruikelijk is.
  • In de uitzendcao gaat men uit van 2 wachtdagen en een loondoorbetaling van 70% door het UWV, wat feitelijk door het payrollbedrijf dat onder deze uitzendcao valt dient te worden aangevuld tot 90% (NBBU) of 91% (ABU). Dit percentage is over het algemeen lager dan in de cao die geldt voor jouw onderneming.
  • Daarbij komt ook nog eens dat het geruime tijd duurt voordat het UWV over gaat tot betaling.
  • Voor nieuwe medewerkers in je bedrijf geldt dat ze pas na 26 gewerkte weken een basispensioen gaan opbouwen.

Ook bij payrollbedrijven met een eigen cao zijn er verschillen, maar in alle gevallen gaan deze uit van dezelfde arbeidsvoorwaarden als de medewerkers rechtstreeks bij je in dienst zouden hebben.

Jouw verplichtingen

Als ondernemer dien je de cao na te leven zoals die geldt voor jouw bedrijfstak. Het niet naleven hiervan kan grote boetes tot gevolg hebben. Veel ondernemers realiseren zich dit niet, of verwachten geen controle; want je hoort er toch nooit wat over. De praktijk is minder positief en bovendien komen veel claims ook van mensen die niet meer bij je in dienst zijn.

Zelfs als een medewerker niet meer bij je werkt kan deze nog loon vorderen of andere emolumenten die deze niet heeft genoten maar wel hoorde te krijgen. Regel alles in één keer goed!

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, vraag dan eens een gratis adviesgesprek aan.

Vanaf 2000 heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de payrollbranche. Als eindverantwoordelijke voor Payned payrolling vanaf 2007. Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te adviseren over hun personeelsbeleid en de mogelijkheden van payrolling hierin. Persoonlijk contact en een “handen uit de mouwen” mentaliteit spreken mij erg aan.Ook eens praten over wat payrolling voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!

Rolf Tempelman

Algemeen directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten