Nadelen nettoloonafspraken

Nettoloonafspraken maken is toegestaan, maar het maken van nettoloonafspraken heeft nadelen, want het nettoloon moet wel gebruteerd worden, zodat er de juiste loonheffing en premies worden afgedragen aan de Belastingdienst.

Verschil bruto- en nettoloon

Als werkgever betaal je jouw medewerker elke periode salaris. Over het totaalbedrag worden er niet alleen belastingen betaald, maar ook bepaalde premies, bijvoorbeeld verzuimverzekering en arbodienst. Het verschil tussen bruto en netto heeft te maken met de belasting die moet worden afgedragen.

Het verschil tussen bruto- en nettoloon: bruto is het salaris zoals afgesproken en vastgelegd in het contract. Het nettoloon is het bedrag dat jouw medewerker uiteindelijk op zijn of haar bankrekening gestort krijgt. Bij Payned zorgen wij dat we dit goed regelen én daarom werken wij met brutoloon afspraken.

Nadeel nettoloonafspraken

Het is verstandig om met de medewerker een bruto uurloon af te spreken. Voor jou als werkgever is het zeker nadelig om nettoloonafspraken te maken, want de bruto kosten van het nettoloon is afhankelijk of de medewerker wel of geen loonheffingskorting en aantal uren wat de medewerker werkt etc.

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een korting die elke medewerker bij één werkgever mag toepassen.  Als een medewerker twee werkgevers heeft, dan mag hij/zij bij één van de werkgevers de korting toepassen, deze werkgever heeft dan fiscaal het meeste voordeel. Deze heffingskorting is een korting op belasting. Hierdoor hoeft de medewerker minder belasting over loon te betalen.

Bruteren

Het omrekenen van nettobedragen naar brutobedragen wordt bruteren of brutering genoemd. Spreek je als werkgever met je medewerker een nettoloon af, dan moet je het loon altijd bruteren.

Gevaar van nettoloonafspraken

Indien je met je medewerker nettoloonafspraken maakt en de medewerker vervolgens wisselende uren maakt, zal ook het bruto uurloon fluctueren en dat betekent dat je niet vooraf weet wat de medewerker per uur kost.

Bij vragen of opmerkingen, mail of bel mij gerust.

Gerelateerde blogs

_DSF8137
Sander Schaeffer

Sinds mei 2019 bekleed ik de functie van ‘hoofd relatiebeheer’ bij Payned. Naast de taken die ik als relatiebeheerder blijf doen is mijn hoofdtaak als leidinggevende van de afdeling het creëren van de juiste werkomstandigheden, dus ervoor zorgen dat mijn collega’s hun werk effectief en efficiënt kunnen en vooral blijven doen. Hiervoor heb ik in 2020 een opleiding gevolgd en met succes afgerond. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor mijn collega’s en ondersteun ik hun waar nodig. Deze werkzaamheden vergen extra tijd en aandacht, maar geven tegelijkertijd ook meer diepgang in dagelijkse werk.

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2022 Payned payrolling