In de ketenregeling staat wettelijk bepaalt hoeveel tijdelijke arbeidscontracten er maximaal achter elkaar gesloten mogen worden alvorens er sprake is van een vast contract. Sinds 1 januari 2020 mag een werkgever maximaal drie tijdelijke contracten afsluiten met een maximale duur van 36 maanden voordat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat.

 

Ketenregeling doorbreken

Deze ketenregeling kan alleen worden doorbroken als er tussen twee contracten een periode van meer dan zes maanden zit. Krijgt de medewerker een 4e contract of is langer dan drie jaar in dienst? Dan heeft de medewerker recht op een vast contract. Dit heet de ketenregeling.

Een werkgever mag:

  • Maximaal drie tijdelijke contracten geven*
  • Maximaal drie jaar lang tijdelijke contracten geven
*Tenzij anders in de CAO is afgesproken.
De ketenregeling wat is het?

Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten

Een medewerker krijgt automatisch een vast contract als:

  • Hij/zij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever;
  • Hij/zij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers. (Bijvoorbeeld als een medewerker eerst via een uitzendbureau werkt en daarna rechtstreeks bij de werkgever in dienst komt.
Geen ketenregeling bij medewerkers jonger dan 18 jaar
De ketenregeling is niet van toepassing op contracten van medewerkers die jonger dan 18 jaar zijn en gemiddeld maximaal 12 uur per week werken.

Zijn er uitzonderingen?

Er zijn uitzondering m.b.t. de ketenregeling. De medewerker heeft geen recht op een vast contract in deze situaties:

  • De medewerker heeft een leerwerkovereenkomst voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg);
  • De medewerker heeft de AOW-leeftijd. De werkgever mag vanaf de AOW-leeftijd 6 tijdelijke contracten geven in een periode van 4 jaar.

Geldt de ketenregeling ook voor Payned payrolling?

Bij Payned is de medewerker officieel in dienst bij ons. Ook voor payroll bedrijven gelden dezelfde regels als voor de medewerker(s) die je zelf op de loonlijst hebt staan.

Weten wat Payned voor je kan betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Doel van de ketenregeling

Het doel van de ketenregeling is om de rechten van werknemers te beschermen en te voorkomen dat werkgevers werknemers langdurig in tijdelijke posities houden zonder de zekerheid van een vast dienstverband. Het biedt werknemers een bepaalde mate van stabiliteit en bescherming op de arbeidsmarkt.

Sinds mei 2019 bekleed ik de functie van ‘hoofd relatiebeheer’ bij Payned. Naast de taken die ik als relatiebeheerder blijf doen is mijn hoofdtaak als leidinggevende van de afdeling het creëren van de juiste werkomstandigheden, dus ervoor zorgen dat mijn collega’s hun werk effectief en efficiënt kunnen en vooral blijven doen. Hiervoor heb ik in 2020 een opleiding gevolgd en met succes afgerond. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor mijn collega’s en ondersteun ik hun waar nodig. Deze werkzaamheden vergen extra tijd en aandacht, maar geven tegelijkertijd ook meer diepgang in dagelijkse werk.

Sander Schaeffer

Hoofd relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten