Het nul uren contract

Een nul uren contract is een flexibel contract waarin geen afspraken worden gemaakt over het aantal te werken uren. Het klinkt aantrekkelijk, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je goed op moet letten.

imageMinimaal 3 uren per oproep betalen

Wanneer je een medewerker met een nul uren contract oproept, moet je minimaal drie uur per oproep betalen. Ook wanneer de medewerker maar 1 uur werkt. Je bent dan verplicht om minimaal drie uur te betalen.

Na 6 maanden vast aantal uren

Na 6 maanden ben je verplicht om de medewerker een vast aantal uren aan te bieden en uit te betalen. Het gemiddelde aantal uren wat de medewerker in de drie voorafgaande maanden per maand heeft gewerkt, moet je minimaal betalen aan de medewerker.

Rechtsvermoeden

Medewerkers met een nul uren contract bouwen wel rechten op. Dit heet het rechtsvermoeden. Zodra er een patroon ontstaat in uren of werkdagen, kan een medewerker met succes vaste uren opeisen.

Payned heeft hier een mooie oplossing voor; we sluiten dit uit door medewerkers de eerste 6 maanden een ULV contract aan te bieden. Wat dit ULV contract exact inhoud, lees je in onze blog ‘Het ULV (Uitsluitsel Loondoorbetalinsgverplichting) contract’.

Ziekte en verlof nul uren contract

Wanneer een medewerker met een nul uren contract ziek wordt, moet je het loon doorbetalen. Je bent verplicht om minimaal 70% van het salaris over de ingeroosterde uren uit te betalen. Als dit bedrag minder is het minimumloon, dan moet je het minimumloon overmaken.

Ook heeft de medewerker recht op een vakantietoeslag van 8% van het bruto salaris en op betaalde vakantiedagen naar rato van het aantal gewerkte dagen.

Beëindiging nul uren contract

Een nul uren contract kun je niet zomaar beëindigen. Je bent gebonden aan de arbeidsovereenkomst die je hebt met de medewerker. Deze is alleen beëindigd als deze van rechtswege afloopt of volgens de ontslagregels is opgezegd.

Het klinkt mooi, een nul uren contract zonder verplichtingen, maar dat is niet helemaal waar. Houd hier rekening mee voor je een medewerker een contract aanbied.

Meer weten? Vraag eens een vrijblijvend adviesgesprek aan! We vertellen je graag meer over de verschillende contractvormen.

Gerelateerde blogs

_DSC5489
Jacqueline Russcher

Na mijn uitgebreide interne opleiding, adviseer ik sinds 2013 MKB-ondernemers over het payrollen van hun personeel. Vaak maken we een afspraak om te kijken wat Payned voor uw onderneming kan betekenen. Het uitwisselen van ervaringen is daarin erg belangrijk. Want; pas als je de situatie van een ander goed kent, kun je met een goed advies komen. Benieuwd hoe Payned u van dienst kan zijn? Ik help u graag verder!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • Een eigen CAO
  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs
  • Justitie erkend

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2018 Payned payrolling