Per 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans in werking getreden. De tekst in deze blog is daarom (deels) verouderd.
Gerelateerde blog over dit onderwerp is

https://payned.nl/wet-arbeidsmarkt-in-balans-wab/

De Werkkostenregeling (WKR)

Via de werkkostenregeling kun je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven. Je mag ook zaken vergoeden waar een werknemer privé voordeel van kan hebben.

WKRBinnen de werkkostenregeling behoort alles wat je aan een werknemer verstrekt of vergoedt tot het loon. Het gaat dan niet alleen om loon in geld, maar ook om loon in natura. Zo wordt een kerstpakket voor je personeel binnen de werkkostenregeling gezien als loon.

Vrije ruimte

Met de WKR heb je nu de beschikking over één vrije ruimte waarbinnen je vergoedingen en verstrekkingen van alle werknemers kunt onderbrengen.

Je mag onbelast vergoedingen geven als het totale bedrag onder 1,2%* blijft van de loonsom van al je medewerkers samen. Dit is de vrije ruimte. Let wel op, want als het bedrag van de vergoedingen boven die grens komt, moet je over dat extra bedrag 80% belasting betalen.

* In het jaar 2018

Beperking vrije ruimte

De vrije ruimte kent een beperking die oneigenlijk gebruik hiervan moet voorkomen. De gebruikelijkheidstoets bepaalt namelijk dat een vergoeding of verstrekking niet meer dan 30 procent mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. De fiscus gaat ervan uit dat een vergoeding of verstrekking van maximaal 2400 euro per persoon per jaar in ieder geval gebruikelijk is.

Gerichte vrijstellingen WKR

Onder voorwaarden gaan bepaalde vergoedingen niet ten koste van uw vrije ruimte. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van vergoedingen waarvoor een gerichte vrijstelling geldt in de werkkostenregeling.

Noodzakelijkheidscriterium werkkostenregeling

Voor bepaalde producten, zoals tablets en smartphones geldt het zogeheten noodzakelijkheidscriterium. Deze goederen kun je belastingvrij geven als je deze nodig vindt voor het werk.

Nihilwaarderingen werkkostenregeling

Een aantal voorzieningen op de werkplek gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Deze krijgen een nihilwaardering. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van alle loon in natura waarvoor een nihilwaardering geldt in de wkr.

Voordat je tot schenking overgaat, is het verstandig om Payned om advies te vragen. Wij kijken dan of de schenkingen die je wilt doen, onder de criteria vallen. Neem hiervoor contact met ons op!

Gerelateerde blogs

2021 Tineke
Tineke Drost

Sinds augustus 2017 ben ik werkzaam bij Payned als medewerker financiële zaken. Dit houdt in dat ik onder andere zorg draag voor het verwerken van salarissen, de facturatie en bewaak dat processen soepel verlopen.

Ik werk ook veel samen met mijn collega’s van relatiebeheer die de personeel- en salarisadministratie verzorgen van verschillende ondernemers, dat samenwerken met andere afdelingen maakt mijn werk erg leuk & veelzijdig.

Voor vragen of afspraken omtrent de financiële zaken kunnen collega’s én ondernemers altijd bij mij terecht.

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2022 Payned payrolling