Het is nooit leuk als één van je medewerkers ziek wordt. Het is natuurlijk vervelend voor de medewerker zelf, maar ook voor jou als werkgever. Naast het feit dat dit veel geld kost, zorgt het ook voor een hoop rompslomp.
Wat zijn de kosten van verzuim?
Gemiddeld kost een zieke medewerker € 250,- per dag. De verzuimcijfers tonen aan dat het verzuim de laatste jaren stijgt. De kosten voor mkb-ondernemers stijgen daarmee ook.
Je krijgt te maken met verschillende kostenposten als een werknemer uitvalt. Zo hebben medewerkers de eerste 2 jaren recht op loondoorbetaling (minstens 70%).
De werkzaamheden van de zieke medewerker moeten nu door iemand anders worden gedaan. Dat kost ook geld.
Ook moet je rekening houden met kosten van de arbodienst. Dit kan namelijk ook behoorlijk in de papieren lopen.
Proactief langdurend verzuim verlagen
Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Voorkomen dat je werknemers zich ziek melden, is van groot belang voor je bedrijfsvoering. Wat kun je doen om verzuim te verlagen?
Er zijn verschillende manieren om dit te verminderen:
- Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Iedere werkgever is verplicht een RI&E op te stellen. Deze beschrijft de risico’s voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek. Hoe zo’n RI&I eruit ziet en hoe je deze opstelt, lees je hier.
- Preventief medisch onderzoek (PMO). Het wettelijk verplichte PMO geeft je werknemers inzicht in hun gezondheid, leefstijl en gezondheidsrisico’s. Je krijgt inzicht in de gezondheid van je medewerkers en kunt daarmee de gezondheidsrisico’s beperken.
- Veiligheidstrainingen. Bedrijven die samen met hun medewerkers willen werken aan een veilige werkplek doen er goed aan veiligheidstrainingen te volgen. Door deze training aan te bieden, kun je ervoor zorgen dat het aantal ongevallen vermindert en het verzuim daalt.
Er zijn mogelijkheden om je ziekterisico uit te besteden. Je kunt hiervoor een verzuimverzekering afsluiten. Vaak betaal je dan nog wel een eigen risico. De duur van dit eigen risico is afhankelijk van de afgesproken premie die je betaald.
Je kunt ook kiezen voor payrolling. Hiermee besteed je je volledige ziekterisico uit. Dat betekend dat, wanneer je medewerker ziek wordt, meteen je personeelskosten stoppen en wij de medewerker doorbetalen. Ideaal toch?
Daarnaast zitten er aan payrolling nog meer voordelen, lees ze hier.
Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.
Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.
Kortom mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.
Relatiebeheer
Contact opnemen