Hoe zorg je voor een goede Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E)?

Iedere werkgever is verplicht een RI&E op te stellen. Deze beschrijft de risico’s voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek. Hoe ziet zo’n RI&E er uit en hoe stel je deze op?

Het opstellen van een RI&E kun je zelf doen met je bedrijf. Dit is de taak van de preventiemedewerker. Dit is iemand die zich in het bedrijf bezig houdt met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. In grotere bedrijven (meer dan 25 medewerkers) moet hier iemand voor zijn aangewezen.

Inventarisatie RI&E

De eerste stap van het uitvoeren van een RI&E is het maken van een lijst met de risico’s binnen je bedrijf. Dit is de inventarisatie. Wanneer je de volgende categorieën langs gaat, heb je een zo volledig mogelijke beschrijving van alle risico’s die voorkomen bij jou op de werkplek.

  • Fysieke risico’s / ergonomie: Tillen, kracht zetten, werken in een bepaalde houding, beeldschermwerk, lang staan.
  • Psychosociale risico’s: Stress, werkdruk, emotioneel zwaar werk.
  • Veiligheidsrisico’s / omgevingsrisico’s: Valgevaar, snijgevaar, gevaarlijke stoffen, werken in hitte of kou, lawaai.

Evaluatie

Vergelijk alle risico’s met elkaar en zet ze op volgorde van belangrijk naar minder belangrijk. Dit kan je helpen bij het Plan van Aanpak. Hiervoor zou je ook een vragenlijst kunnen verspreiden onder de medewerkers om te evalueren hoe zij deze risico’s ervaren.

Plan van Aanpak

In het Plan van Aanpak geef je aan welke maatregelen genomen gaan worden om de risico’s op te lossen. Ga alle risico’s bij langs en geef aan hoe je deze aan gaat pakken. Welke maatregelen ga je treffen? Wat is daarvoor nodig? Wie gaat ermee aan de slag en wanneer? Geef ook duidelijk aan binnen welke termijn de maatregelen zullen zijn uitgevoerd.

Toetsen van RI&E

In veel gevallen is het van belang om je RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst / deskundige. Dit gebeurt door middel van een bedrijfsbezoek. Er zijn uitzonderingen op deze toetsing. In onderstaand schema kun je zien of je je RI&E moet laten toetsen.

RI&E

Meer weten? Vraag een vrijblijvend payroll adviesgesprek aan.

Gerelateerde blogs

_DSC5489
Jacqueline Russcher

Na mijn uitgebreide interne opleiding, adviseer ik sinds 2013 MKB-ondernemers over het payrollen van hun personeel. Vaak maken we een afspraak om te kijken wat Payned voor uw onderneming kan betekenen. Het uitwisselen van ervaringen is daarin erg belangrijk. Want; pas als je de situatie van een ander goed kent, kun je met een goed advies komen. Benieuwd hoe Payned u van dienst kan zijn? Ik help u graag verder!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2020 Payned payrolling