Ziekteverzuim binnen het MKB

Uit onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim in het MKB lager is dan bij grote bedrijven. Medewerkers van een MKB ondernemer zijn wel wat langer ziek. Het lagere ziekteverzuim is vermoedelijk te wijten aan de grotere betrokkenheid en sociale controle in het bedrijf.

verzuim-in-het-mkb-payrolling

Arbeidsongeschikte medewerkers zorgen voor extra werkdruk binnen het MKB bedrijf. Vaak is de bedrijfsomvang zodanig dat de werkzaamheden van de zieke medewerker terecht komen op de schouders van de ondernemer. Dit terwijl deze nu juist extra aandacht zou moeten geven aan zijn of haar zieke medewerker..

Het risico van ziekteverzuim

Wanneer medewerkers langdurig ziek zijn en bepaalde procedures gevolgd moeten worden blijkt het MKB bedrijf hierin behoorlijk tekort te schieten. Risico’s hiervan zijn onder andere:

  • Medewerkers die te lang zonder de juiste diagnose en hulp thuis zitten;
  • Onnodig hoge kosten;

En bovendien:

  • Als een medewerker twee jaar ziek is, en de juiste stappen zijn niet doorlopen, bestaat de kans dat het dienstverband nog niet beëindigd kan worden en de ondernemer langer moet doorbetalen.

De verzuimverzekering

Veel korte ziektegevallen, denk daarbij aan griep, verkoudheid of een kneuzing, vallen vaak onder het eigen risico van de verzuimverzekering van de ondernemer.

Wist je dat 80% van alle ziektegevallen niet gedekt is door de verzuimverzekering?

Vaak is de ondernemer dus wel verzekerd maar kan nauwelijks aanspraak maken op een uitkering vanwege de korte duur van de ziekte.

Ondernemers die payrollen zijn niet alleen verlost van het volledige ziekterisico, maar besteden ook de professionele opvolging van ziekte uit. Een zieke medewerker meldt zich in dat geval ziek bij de ondernemer maar ook bij het payrollbedrijf.

Controle en re-integratie

Het payrollbedrijf doet steeksproefgewijs controles of voert deze uit omdat er signalen zijn opgevangen dat dit nodig is. Deze signalen kunnen zowel positief als negatief zijn.

De gehele procedure tijdens ziektegevallen wordt bewaakt door het payrollbedrijf. Ook de kosten zijn voor rekening van het payrollbedrijf. In de praktijk blijkt dat deze gerichte aanpak bijdraagt aan een spoedig herstel van de medewerker en zorgt voor een lager ziekteverzuim binnen een bedrijf.

Als je payrollt dan kost de ziekte weliswaar geen geld, maar het gemis van een arbeidskracht is natuurlijk ook niet plezierig.

Een payrollbedrijf zorgt dus goed voor haar medewerkers, ook bij ziekte!

Gerelateerde blogs

_DSF7909
Rolf Tempelman

Vanaf 2000 heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de payrollbranche. Als eindverantwoordelijke voor Payned payrolling vanaf 2007. Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te adviseren over hun personeelsbeleid en de mogelijkheden van payrolling hierin. Persoonlijk contact en een “handen uit de mouwen” mentaliteit spreken mij erg aan.

Ook eens praten over wat payrolling voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2022 Payned payrolling