Door de Wet Werk en Zekerheid is er behoorlijk wat veranderd voor jou als werkgever. Één van deze belangrijke wijziging is het aantal contracten wat je een mededwerker kunt aanbieden. Wat dit betekent als je gaat payrollen, leggen we je graag uit in een vrijblijvend payroll adviesgesprek.

Aantal contracten voor bepaalde tijd (ketenbepaling)

Situatie vóór de WWZ

Het was voorheen mogelijk om een werknemer 3 contracten aan te bieden in een tijdsbestek van 3 jaar. Verlengde je na 3 jaar het contract, dan werd dit 4e jaar een contract voor onbepaalde tijd.

Het gebeurde ook wel eens dat een werknemer na 3 maanden en een dag uit dienst te zijn geweest, opnieuw begon bij dezelfde werkgever en dat dan ook de reeks van tellingen weer opnieuw begon. Dit noemt men dan ook wel de 3-3-3 regel (je kon een werknemer 3 keer een jaar contract in 3 jaar tijd aanbieden en na 3 maanden en een dag uit dienst te zijn geweest verviel het arbeidsverleden).

Nieuwe situatie

Door middel van de Wet Werk en Zekerheid is deze 3-3-3 regel per 1 juli 2015 te komen vervallen. Deze regel is naar 3-2-6 gegaan. Als werkgever heeft dan de mogelijkheid om 3 contracten in 2 jaar aan te bieden. Verleng je na het 2e jaar? Dan heeft deze werknemer recht op een contract voor onbepaalde tijd.

Vanaf 1 juli 2015 vervalt het arbeidsverleden van een werknemer nadat hij/zij 6 maanden en één dag uit dienst is geweest. Na deze termijn begint de telling van arbeidscontracten weer opnieuw.

Meer weten? Vraag eens een vrijblijvend adviesgesprek aan.

In september 2021 ben ik begonnen als assistent relatiebeheerder. Dit houdt in dat ik de personeel- en salarisadministratie verzorg voor mijn klanten. Vooral de combinatie van het directe contact met mijn klanten en hun medewerker(s) en de administratieve afhandeling spreekt mij in het bijzonder aan. Daarnaast mag ik sinds kort meedraaien op de verzuim afdeling en hoop ik mijn collega’s hierin ondersteuning te kunnen bieden in de toekomst. Het inleven in de situatie van de zieke medewerker en werkgever, en de belangen van de verschillende betrokkenen overzien is erg belangrijk. Doordat geen enkele ziekmelding hetzelfde is blijft de oplossing altijd maatwerk en dat is nou juist wat dit werk zo bijzonder maakt.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten