Wanneer je je oriënteert op een payrollonderneming, dan kom je veel verschillende type ondernemingen tegen met verschillende keurmerken en certificeringen. Allemaal roepen ze dat je personeel bij hen in goede handen is. Maar of het payrollbedrijf echt betrouwbaar is, kun je zien aan het keurmerk van Stichting Normering Arbeid. De NEN 4400-1 certificering.
NEN
Dit is dé norm voor bedrijven dat personeel ter beschikking stelt. Zo onderscheid je eenvoudig goede payrollers van de slechte.
In 2007 hebben de vakbonden en werkgeversorganisaties samen met de Belastingdienst, het Ministerie van Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid gezamenlijk het keurmerk Stichting Normering Arbeid in het leven geroepen. De normen van dit keurmerk zijn vastgelegd in de nationale norm NEN 4400-1.
WKA (Wet Ketenaansprakelijk-heid)
Het keurmerk is ontstaan op initiatief van bedrijven die personeel inlenen, om de risico´s op de wet Ketenaansprakelijkheid uit te sluiten. De payroller die jouw personeel op de loonlijst heeft staan is namelijk verplicht om voor jou de verplichte afdrachten aan de Belastingdienst te doen. Wordt dit niet (voldoende) gedaan door de payroller, dan kan de Belastingdienst jou als inlenende partij hiervoor aansprakelijk stellen.
Het maakt dan niet uit of je keurig je verplichtingen t.o.v. de payroller hebt voldaan. Als zij niet de juiste afdrachten doen, dan kun je alsnog een naheffing en een boete krijgen.
Het keurmerk moet fraude tegenover inleners tegen gaan, daarom is de SNA-norm zo belangrijk. Bedrijven die dit keurmerk hebben worden tweemaal per jaar financieel en administratief gecontroleerd door een onafhankelijke keuringsinstantie. Men controleert:
- De aangifte en afdrachten van verschuldigde loonheffing en omzetbelasting;
- Of de salarissen niet in strijd zijn met het wettelijk minimumloon en minimumvakantiebijslag;
- De identiteit van medewerkers.
Door de regelmatige controle mag je er vanuit gaan dat een payroller met het SNA logo veilig en betrouwbaar is. Toch kun je zelf ook nog een aantal zaken checken als je gebruik maakt van payrolling:
- Check regelmatig of je payroller (nog) in het register staat;
- Check zelf ook goed de identiteit van de medewerkers;
- Leg zakelijke afspraken schriftelijk vast en bewaar deze.
In de functie van relatiebeheerder en financiële zaken heb ik heel veel geleerd bij Payned payrolling. Sinds 2017 heb ik het financiële gedeelte overgedragen aan een collega en ben mij weer meer gaan concentreren op relatiebeheer.
Relatiebeheer en financiële zaken
Contact opnemen