Wat moet je doen als je medewerker langdurig ziek is en toch op vakantie wilt gaan. Hoe ga je hiermee om en wat zijn de regels?

Verzuimprotocol

In een verzuimprotocol legt Payned vast wat precies de stappen zijn die ondernomen moeten worden zodra een medewerker arbeidsongeschikt wordt en niet kan werken. Aan de hand van het verzuimprotocol weet de medewerker wat er van hem of haar verwacht wordt. Wanneer een medewerker uitvalt, wil je dat hij of zij weer snel optimaal herstelt. Wat je meldt in het verzuimprotocol moet aansluiten bij de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Daarnaast stelt Payned specifieke regels op die gelden voor het bedrijf.

Op vakantie?

Je medewerker kan niet werken vanwege ziekte. Mag hij/zij dan wel op vakantie gaan?  Een medewerker mag in principe vakantie opnemen wanneer hij/zij dit zou willen, maar er zijn uitzonderingen.

Wanneer geef je akkoord voor een vakantieaanvraag tijdens ziekte? Soms is het duidelijk dat een vakantie goed kan zijn voor het herstel van de zieke medewerker. In andere gevallen is er misschien twijfel.

Als werkgever is het vaak lastig om dit zelf te bepalen en daarom kan Payned hierbij helpen, want wij hebben een afdeling ziekteverzuim. De afdeling ziekteverzuim neemt contact op met de Arbo-arts om te beoordelen of de vakantie het ziekteproces vertraagt of kan verbeteren.

 

Vakantie en verzuim het verzuimprotocol

Ziektewet

Als een medewerker een uitkering krijgt volgens de Ziektewet gelden dezelfde regels voor de vakantieaanvraag, zolang hij/in dienst is. Er zijn wel een paar extra regels van het UWV:

  • Een zieke medewerker moet zijn/haar vakantie doorgeven aan het UWV. Als de medewerker naar het buitenland gaat, dan dient de medewerker ook zijn verblijfadres uiterlijk twee weken van tevoren opgeven.
  • Een zieke medewerker moet informatie per post kunnen ontvangen van het UWV. Daarvoor is mogelijk een wijziging van het postadres nodig of iemand die zijn post kan lezen tijdens de vakantie.
Payned helpt
Door te gaan payrollen bij Payned elimineer je de risico’s van ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid. Hiermee besteed je dus het volledige ziekterisico uit evenals de begeleiding van de zieke medewerker. Dat wil zeggen, wanneer je medewerker ziek wordt, meteen je personeelskosten stoppen en wij de medewerker doorbetalen. Ideaal toch?
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Kortom mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten