Er wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijke vakantie-uren en bovenwettelijke vakantie-uren. Vanaf heden zul je dat ook gaan terugzien op je loonstrook in de portal HelloFlex. HelloFlex worden de reserveringen voor vakantie wordt in uren weergegeven.

Wettelijke vakantie-uren en bovenwettelijke vakantie-uren

Sinds 1 januari 2012 is er een wet voor vakantie-uren. Voor medewerkers betekent dit:

  • Dat je binnen anderhalf jaar de wettelijke vakantie-uren moet opnemen. Heb je in 2020 vakantie-uren opgebouwd, dan moet je vóór 1 juli 2021 minimaal 20 vakantiedagen hebben opgenomen.
  • Binnen vijf jaar moet je de bovenwettelijke vakantie-uren opnemen. Heb je in 2020 full-time gewerkt en recht op totaal 25 vakantiedagen per jaar, dan mag je deze tot maximaal 2025 opsparen. Daarna komen ze te vervallen.

Reserveringen opnemen

Mocht je nu vakantie hebben of eens een weekend/dag extra vrij zijn kun je wettelijke vakantie-uren opnemen. Als je reserveringen op wilt nemen, dan is het belangrijk dat je het volgende aangeeft:

  • Op welke dagen je vakantie uren wilt opnemen;
  • Hoeveel uren je op die betreffende dagen je uren wilt opnemen.

De uren worden als eerste afgehaald van de wettelijke vakantie-uren. Zodra deze alle opgenomen zijn maken we gebruik van de bovenwettelijke vakantie-uren.

Nieuwe baan en nog vakantie-uren?

Heb je een nieuwe baan en nog vakantie-uren over die je niet meer kunt opnemen? Dan krijg je deze vakantie-uren uitbetaald. Verder is het niet mogelijk om de wettelijke vakantie-uren die je niet meer kan opnemen, bij je nieuwe werkgever op te nemen. Of je de bovenwettelijke vakantie-uren mee mag nemen, hangt van je nieuwe werkgever af. Om vakantie-uren mee te nemen naar je nieuwe werkgever, heb je een verklaring van je vorige werkgever nodig. Hierin moet staan hoeveel vakantie-uren je over hebt.

Wil je meer informatie hierover of weten wat Payned payrolling voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten