Nieuwe horeca cao per 1 januari 2020

Per 1 januari 2020 gaat de nieuwe horeca cao in en deze loopt tot 31 december 2020. Door deze cao worden de maatregelen uit de Wet Arbeidsmarkt in Balans beter toepasbaar.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans hakt er behoorlijk in bij horecaondernemers. In de wet zijn maatregelen opgenomen die het voor ondernemers aantrekkelijker maken om medewerkers eerder een vast contract aan te bieden. In de horeca is deze wet moeilijk toe te passen. Hier wordt veel gewerkt met oproepkrachten. Gelukkig is daar vanaf januari de nieuwe horeca cao.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

  1. Per 1 januari 2020 3% loonsverhoging. Dit geldt voor alle medewerkers die op 31 december 2019 een loon hebben tussen basis en eindloon van de huidige cao-loontabel. De prestatieverhoging wordt dan wel per direct afgeschaft.
  2. Medewerkers met een loon boven het eindloon ontvangen per 1 juli 2020 een eenmalige uitkering van € 100,-. Voorwaarde is dat er 3 jaren daarvoor geen bruto loonsverhoging buiten de cao is toegekend.
  3. De medewerker wordt eerder vakkracht. Dit komt doordat een vakdiploma en ervaring bij een andere werkgever ook meetellen.
  4. De oproeptermijn bij een oproepovereenkomst is verkort van 4 dagen naar 24 uren van tevoren.
  5. Voor seizoenen is de tussenpoos in de keten van bepaalde tijd contracten verkort van maximaal 6 maanden tot maximaal 3 maanden. Het is seizoenswerk als het werk voor die ene seizoenkracht minder dan 9 maanden in een jaar beschikbaar is. Hierdoor ontstaat geen contract voor onbepaalde tijd.
  6. Bij omstandigheden van seizoen en afhankelijkheid van klimaat en natuur zijn nieuwe verplichtingen uit de WAB niet van toepassing. Denk hierbij aan de oproeptermijn, het extra uitbetalen als een oproep last minute wijzigt of een verplicht aanbod van arbeidsomvang na 12 maanden.
  7. Uitsluitend voor de nieuwe invalkracht nul-uren kan nog het principe ‘geen werk, geen loon’ toegepast worden. Voor deze invalkracht geldt dat hij zelf een opzegtermijn van een dag heeft. Maar ook voor die invalkracht geldt dat na elke 12 maanden een verplicht WAB-aanbod moet worden gedaan voor een vast arbeidsomvang met loonbetaling.

Wil je meer informatie hierover of weten wat Payned payrolling voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

 

Gerelateerde blogs

_DSF3959
Sander Schaeffer

Sinds begin 2018 ben ik werkzaam als relatiebeheerder bij Payned. Het verzorgen van de gehele personeels- en salarisadministratie is een hele uitdagende taak, maar gelukkig ga ik geen uitdaging uit de weg. Sinds kort ben ik hoofd relatiebeheerder bij Payned. Tezamen met mijn collega’s wordt er voor een soepel proces gezorgd rond de gehele administratie en lossen wij de meest uiteenlopende vraagstukken op. Ik schakel tussen de klanten en de werknemers en bouw ik met beide partijen een duurzame en prettige band op. En juist dat afwisselende contact geeft die extra diepgang in het werk.’

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling