Verschillende branches – verschillende cao’s, is alles dan wel goed geregeld met payrolling? Het moge duidelijk zijn, cao’s zijn een complex verhaal. Want hoe zit dat nu? Hoe weet je zeker dat de medewerkers krijgen waar ze recht op hebben?

 

Een paraplu-cao

Een klein aantal payrollers in Nerderland, waaronder Payned, heeft een eigen payroll-cao. Deze is speciaal voor de ondernemers en medewerkers waar zij mee samenwerken. Maar als Payned een eigen cao heeft, hoe zit het dan met de branche cao die geldt voor jouw bedrijf? Welke arbeidsvoorwaarden zijn van toepassing en welke lonen moeten worden toegepast?

Regelmatig krijgen we bij Payned soortgelijke vragen. Gelukkig is het antwoord eenvoudiger dan de vraag doet voorkomen.

Payned heeft haar eigen cao afgesloten met de vakbond. Dit is een soort paraplu cao waaronder alle medewerkers worden verloond. In de cao is bepaald dat als het gaat om de primaire arbeidsvoorwaarden de cao gevolgd dient te worden van het inlenende bedrijf.

Met de primaire arbeidsvoorwaarden worden de beloningen en toeslagen bedoeld, denk daarbij aan:

  • Functie indeling;
  • Bijbehorend loon;
  • De hoogte van het vakantiegeld;
  • Het aantal vakantiedagen;
  • En eventuele toeslagen.

Niet elke cao is even simpel. De horeca cao is redelijk eenvoudig maar de cao particuliere beveiliging daarentegen is behoorlijk complex. Totaal payrollt Payned in ruim 30 verschillende branches met allemaal een verschillende cao.

Verder is in de Payned cao bepaald dat als het gaat om de secundaire arbeidsvoorwaarden, de Payned cao van toepassing is. Denk bij secundaire arbeidsvoorwaarden met name aan het pensioen.

Wil je payrollen, dan gaat Payned jouw cao doornemen om te bepalen waar de medewerkers recht op hebben en of payrollen überhaupt wel mogelijk is. Dit om nooit de medewerkers te benadelen. Er zijn dus ook branches waarin niet gepayrolld kan worden.

Maak een bewuste keuze

Niet elk payrollbedrijf neemt het zo nauw met de arbeidsvoorwaarden. Beter uitgelegd: de meeste payrollbedrijven, waaronder ook de bedrijven aangesloten bij de VPO, vallen onder één van de uitzendcao’s waarbij de arbeidsvoorwaarden dus meestal niet gelijk zijn aan de arbeidsvoorwaarden die een medewerker zou hebben als hij/zij rechtstreeks onder de bedrijfscao valt. Dit is echter niet alleen een verantwoordelijkheid van het payrollbedrijf maar ook de inlener (klant van het payrollbedrijf) kan aangesproken worden op de negatieve gevolgen hiervan.

Kies dus voor kwaliteit en laat je niet verblinden door alleen de prijs. Informeer goed welke cao van toepassing is bij het payrollbedrijf.

Vanaf 2000 heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de payrollbranche. Als eindverantwoordelijke voor Payned payrolling vanaf 2007. Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te adviseren over hun personeelsbeleid en de mogelijkheden van payrolling hierin. Persoonlijk contact en een “handen uit de mouwen” mentaliteit spreken mij erg aan.Ook eens praten over wat payrolling voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!

Rolf Tempelman

Algemeen directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten