Een verzuimverzekering voor zieke medewerkers?

Als werkgever loopt u het risico dat een medewerker arbeidsongeschikt raakt. Op dat moment ligt het werk stil, maar het loon van de werknemer moet gewoon worden doorbetaald. Om de kosten hiervan te dekken sluiten veel ondernemers een verzuimverzekering af.

Een verzuimverzekering dekt de personeelskosten als uw medewerker ziek wordt. Als wverzuimverzekering-1erkgever bent u wettelijk verplicht om de eerste twee jaar van ziekte minimaal 70% van het salaris door te betalen.

In veel cao’s is zelfs afgesproken dat tot 100% van het salaris doorbetaald moet worden. Een verzuimverzekering kan daarom van groot belang zijn om de kosten te beperken.

Wat moet de medewerker weten?

Afhankelijk van de cao waar u onder valt, kan het inkomen van de medewerker dalen als hij/zij ziek wordt. Als het inkomen met 30% daalt bij ziekte, kan dat voor veel medewerkers problemen opleveren. Daarom is het voor een medewerker van belang om te weten wat er bij ziekte aan hem/haar wordt uitgekeerd.

Zet daarom in de arbeidsovereenkomst hoeveel procent de medewerker doorbetaald krijgt en of er bijvoorbeeld een wachtdag van toepassing is. Zo voorkomt u vervelende discussies.

Premie en voorwaarden

Bij ziekte betaalt de verzekering niet direct uit. Er is eigenlijk altijd een eigen risico van toepassing. Dit verschilt van één week tot enkele maanden. Dit betekent dat de verzekering de eerste weken van ziekte niet betaald maar de werkgever het salaris gewoon moet doorbetalen. Vanzelfsprekend heeft een hoog eigen risico invloed op de premie.

Kijk ook goed wát nu precies verzekerd is. Is alleen het salaris van de medewerker gedekt of ook alle werkgeverslasten? Ook hierbij geldt; hoe minder u verzekert des te goedkoper de verzekering.

Of… Alle personele risico’s uitbesteden

Aan een payrollbedrijf zoals Payned bijvoorbeeld. Door te gaan payrollen zet u onder andere deze verantwoordelijkheid buiten de deur. Een payrollbedrijf betaald de medewerkers precies volgens de cao door. Bovendien heeft u géén eigen risico bij ziekte en heeft u zeker weten geen personeelskosten totdat de medewerker weer aan het werk kan.

Gerelateerde blogs

_DSF8102
Lisanne den Drijver

Sinds juni 2018 ben ik werkzaam als relatiebeheerder bij Payned. De eerste periode had ik vooral een ondersteunde rol voor mijn collega’s. Ik hielp hun waar nodig met hun dagelijkse werkzaamheden. Vervolgens ben ik in februari 2019 lid geworden van het team verzuim.  Alles wat te maken heeft met een medewerker welke arbeidsongeschikt is, komt op deze afdeling voorbij. Elke medewerker is anders en daardoor is elke ziekmelding uniek.
Sinds mei 2019 heb ik mijn eigen klantenbestand gekregen met bedrijven in verschillende branches waarvoor ik de personeel- en salarisadministratie verzorg. Het persoonlijk contact met de ondernemers en hun medewerkers vind ik erg leuk en ze kunnen met al hun vragen bij mij terecht.

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling