Cao onderhandelingen horeca

Sinds enkele weken zijn de onderhandelingen voor een nieuwe horeca-cao gestart. De bestaande horeca-cao had namelijk een looptijd tot 31 maart 2012. Vanaf nu is er in de horecabranche dus sprake van een cao-loze periode. Ondernemers moeten deze periode daarom extra goed opletten bij het aangaan en verlengen van contracten!

Wellicht lijken de cao-onderhandelingen een ‘ver-van-m’n-bed-show’, maar toch heeft het grote invloed op de bedrijfsvoering in uw horeca-zaak. geen-cao-horecaZeker nu er nog geen akkoord bereikt is en de branche cao-loos is.

Waarom nog geen akkoord?

De vakbonden willen meer zekerheid voor de medewerkers en stellen daarom de 0-uren contracten ter discussie en willen ook het aantal contracten voor bepaalde tijd inperken. In de huidige horeca-cao staat dat er in 5 jaar tijd 6 bepaalde tijdscontracten gegeven mogen worden, de vakbonden willen dit terugbrengen naar de wettelijke norm van 3 contracten in 3 jaar tijd. De werkgeversorganisaties stellen echter dat een grote mate van flexibiliteit nodig is in de horeca vanwege de wisselende werktijden en verschillende piekmomenten.

Een cao-loze periode

Er is sprake van een cao-loze periode als de vakbonden en de werkgeversorganisaties voor het verlopen van de huidige cao geen akkoord bereikt hebben over een nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst.

Voor de lopende contracten zijn er (nog) geen veranderingen van toepassing. Deze contracten worden behouden. U moet goed opletten wanneer u contracten gaat verlengen of nieuw personeel aanneemt in deze periode. Op nieuwe contracten is de oude horeca-cao namelijk niet meer van toepassing en deze vallen dus automatisch onder de wettelijke regelingen.

Loopt het 3e contract van uw medewerker af, dan is het 4e contract automatisch voor onbepaalde tijd. Nieuwe medewerkers kunt u dus maximaal 3 contracten in 3 jaar geven. Koninklijke Horeca Nederland heeft een document gepubliceerd waarin de belangrijkste veranderingen zijn opgenomen.

Flexibiliteit en goede arbeidsvoorwaarden

Wilt u uw medewerkers direct zekerheid bieden, dan is payrollen met Payned een hele goede optie. Sinds 2012 heeft Payned een bedrijfs-cao afgesloten dat exclusief van toepassing is voor de ondernemers en medewerkers waar wij mee samenwerken. De Payned-cao is geldig voor een periode van 5 jaar. In Nederland is 5 jaar de langst mogelijke looptijd voor een cao. De vakbond heeft hiermee groot vertrouwen in de manier hoe Payned zich opstelt ten opzichte van medewerkers en ondernemers.

Payrollen met Payned betekent voor ondernemers dat er, net als de oude horeca-cao, in 5 jaar tijd 6 contracten voor bepaalde tijd gegeven mogen worden. Nieuwe medewerkers krijgen in het eerste jaar een contract met een Uitsluitsel Loondoorbetalingsverplichting. Dit betekent dat er geen uren in het contract worden opgenomen en er over de gewerkte uren geen rechtsvermoeden wordt opgebouwd.

Tegenover de flexibiliteit voor de ondernemer staan goede arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers. Zij krijgen naast een goed uurloon ook 25 vakantiedagen, een beter en goedkoper pensioen en 100% loondoorbetaling bij ziekte. In de oude horeca-cao was dit 95%.

Daarnaast betekent payrollen met Payned vooral zekerheid. U en uw medewerkers kunnen vertrouwen op een professionele partij voor alle personeelszaken. Bij Payned is een advies altijd gratis, informeer dus vrijblijvend wat payrollen betekend voor uw organisatie.

Nieuwe Horeca Cao

Inmiddels is er een nieuwe horeca Cao bereikt.

Gerelateerde blogs

IMG_1763
Sander Bennink

In mijn rol als sales manager ben ik eindverantwoordelijk voor het sales-team en alle commerciële zaken binnen het bedrijf. Weten wat er echt bij een ondernemer speelt, dat vind ik enorm belangrijk. Dat vormt de basis van een goed advies en een langdurige samenwerking.

Benieuwd geworden? Neem dan contact met mij op. Kwaliteit bewijst zichzelf!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • Een eigen CAO
  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs
  • Justitie erkend

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Justitie Erkend Beveiligingsbedrijf Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2017 Payned payrolling