Een doktersbezoek, verhuizing, bruiloft of begrafenis. Bijzonder verlof aanvragen bij familieomstandigheden of voor een bijzondere gebeurtenis. Wanneer moet je een medewerker bijzonder verlof geven? Lees hieronder meer.

Bijzonder verlof

De vele vormen van verlof zijn met duidelijke regels in de wet vastgelegd. Dat geldt niet voor bijzonder verlof, dit wordt ook wel buitengewoon verlof genoemd.

Bijzonder verlof staat niet in de wet. Toch kan het voor jouw bedrijf verplicht zijn om verlof te geven. Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Verlofregels in de cao

Valt jouw bedrijf onder een cao? De cao-partijen bepalen in welke gevallen medewerkers recht hebben op verlof en in welke gevallen niet. Ook maken ze afspraken over loondoorbetaling bij bijzonder verlof. Uiteraard zal Payned dit zorgvuldig uitzoeken, zodat jouw medewerker het juiste verlof krijgt aangeboden.

  • Arbeidsovereenkomst

Misschien is er voor jouw bedrijf geen cao. In dat geval mag je zelf afspraken maken met je medewerker over verlof. Deze afspraken leg je vast in de arbeids­overeenkomst.

Kortom, het is verstandig om de afspraken zo concreet mogelijk te maken, zodat er later geen misverstanden kunnen ontstaan.

  • Huishoudelijk reglement

Ook is het mogelijk om in een huishoudelijk reglement de regels over bijzonder verlof vast te leggen. Ben je geïnteresseerd in een huishoudelijk reglement, dan helpt Payned je hier graag bij.

Calamiteitenverlof
Als de medewerker door een onverwachte noodsituatie niet kan werken, dan wordt dit calamiteitenverlof genoemd. Denk aan een overlijden van een direct familielid of om een ziek kind van school te halen.
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Wanneer bijzonder verlof?

Het is mogelijk om bijzonder verlof aan te vragen bij familieomstandigheden of voor een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij:

  • Eigen huwelijk of van een familielid
  • Begrafenis van een familielid

Maar als een direct familielid overlijdt, dan heeft de medewerker recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.

  • Verhuizing
  • Ambtsjubileum
  • Doktersbezoek
  • Examen
  • Activiteiten voor een vakbond

Het is wel de bedoeling dat de medewerker dit meldt bij zowel Payned als het bedrijf waar hij/zij werkzaam is.

Sinds mei 2019 bekleed ik de functie van ‘hoofd relatiebeheer’ bij Payned. Naast de taken die ik als relatiebeheerder blijf doen is mijn hoofdtaak als leidinggevende van de afdeling het creëren van de juiste werkomstandigheden, dus ervoor zorgen dat mijn collega’s hun werk effectief en efficiënt kunnen en vooral blijven doen. Hiervoor heb ik in 2020 een opleiding gevolgd en met succes afgerond. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor mijn collega’s en ondersteun ik hun waar nodig. Deze werkzaamheden vergen extra tijd en aandacht, maar geven tegelijkertijd ook meer diepgang in dagelijkse werk.

Sander Schaeffer

Hoofd relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten