Per 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans in werking getreden. De tekst in deze blog is daarom (deels) verouderd.
https://payned.nl/wet-arbeidsmarkt-in-balans-wab/
Gerelateerde blog over dit onderwerp is
Afscheid loonzakje; zorg voor een goede salarisverwerking!
Je hebt een aantal medewerkers in dienst die allemaal een paar uurtjes per week werken. Nadat de medewerkers gewerkt hebben, betaal je ze contant uit. Net zo gemakkelijk, dan heb je hier meteen mee afgerekend. Al dat gedoe met salarisverwerking..
Sinds 1 januari 2015 mag dit niet meer. Dan moet in ieder geval het salarisgedeelte dat gelijk is aan het wettelijk minimumloon per bank overgemaakt worden. Zorg daarom voor een goede salarisverwerking. Weten hoe Payned dit voor je regelt? Vraag dan eens een vrijblijvend adviesgesprek aan.
Ontduiking WML en schijnconstructies
De regel wordt ingevoerd om daarmee ontduiking van het wettelijk minimumloon en schijnconstructies tegen te gaan. Met het Wetsvoorstel Aanpak Schijnconstructies (WAS), kan een aantal constructies waarmee de regels voor de arbeidsmarkt worden ontweken, worden tegengegaan.
Verrekeningen
Werkgevers mogen geen verrekeningen met het minimumloon toepassen. Het verrekenen van huisvesting of ziektekostenpremies met het minimumloon is een bekende constructie om de regels omtrent salarisverwerking te omzeilen. Echter wordt dit nu wettelijk onmogelijk gemaakt.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
De Inspectie SZW werkt aan een eerlijk, gezond en veilig werkklimaat. Tijdens onderzoeken stuit de Inspectie SZW regelmatig op overtreding van de cao voorwaarden. In de nieuwe wet krijgt de Inspectie dan ook de bevoegdheid om deze informatie door te geven aan cao-partijen.
Loonstroken zorgen voor eerlijk loon
Om eerlijk loon te kunnen handhaven is een loonstrookje van groot belang. Tijdens een inspectie blijkt soms dat deze niet beschikbaar zijn of totaal niet kloppen. In de WAS wordt vastgelegd waar het loonstrookje aan moet voldoen.
Uw boekhouder zal er blij mee zijn
Voor een boekhouder is het erg lastig om contante netto bedragen terug te rekenen naar een bruto uurloon en naar het bruto werkgeversloon.
Bij Payned snappen we dit. Maar we weten ook dat ondernemers zo min mogelijk gedoe willen. We hebben veel ervaring met de overgang van het ‘netto loonzakje’, naar uitbetaling via de bank.
Kortom; bij Payned weet je zeker dat je medewerkers het juiste salaris op de juiste manier uitbetaald krijgen.
Gerelateerde blogs
- Bruto, netto; wat is het verschil?
- De G-rekening; Het doel en het nut.
- Drie dingen die je aan een payrollbedrijf moet vragen.
Jacqueline RusscherNa mijn uitgebreide interne opleiding, adviseer ik sinds 2013 MKB-ondernemers over het payrollen van hun personeel. Vaak maken we een afspraak om te kijken wat Payned voor uw onderneming kan betekenen. Het uitwisselen van ervaringen zijn daarin erg belangrijk. Want; pas als je de situatie van een ander goed kent, dan kun je met een goed advies komen. Benieuwd hoe Payned u van dienst kan zijn? Ik help u graag verder!
Nieuwsbrief
Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.