Je groeit hard als bedrijf en denkt na om een medewerker aan te nemen. Bij het aannemen van een medewerker zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden.
Een medewerker aannemen
Je hebt een geschikte kandidaat gevonden, maar er komt veel op je af. Vaak zijn er ook punten waar je nog helemaal niet bekend mee bent. Wat moet je namelijk allemaal regelen bij het aannemen van een medewerker? Al met al komt er best wat kijken bij het aannemen van een medewerker. Hier een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het aannemen van een medewerker:
- Aanmelden bij de Belastingdienst
- Controle identificatie medewerker
- Inrichten loonadministratie
- Verzekeringen voor een medewerker
- Cao
Aanmelden bij de Belastingdienst
Bij het aannemen van een medewerker moet je jezelf aanmelden als werkgever bij de Belastingdienst. Je ontvangt dan een loonheffingsnummer van de Belastingdienst.
De aangifte van de loonheffingen zijn van belang voor de Belastingdienst. De loonbelasting en de premie voor de volksverzekeringen worden samen de loonheffing genoemd. Ook deze moet je als werkgever afdragen aan de Belastingdienst.
Identificatie medewerker
In Nederland is de Wet op de identificatieplicht (WID) ingevoerd. Wanneer je een medewerker gaat aannemen, dan is het van belang dat je als werkgever de identiteit van de medewerker controleert op basis van het geldige identiteitsbewijs.
Bewaar een kopie van het identiteitsbewijs in je administratie. Wanneer het identiteitsbewijs van een medewerker verloopt, dan hoef je geen nieuw kopie te maken.
De Wet op de identificatieplicht (WID) is ingevoerd zodat je voorkomt dat jouw bedrijf medewerkers in dienst neemt die illegaal in Nederland werken.
Inrichten loonadministratie
Je zult ervoor moeten zorgen dat de loonadministratie gedaan wordt. Hierbij moet je denken aan het maken van een arbeidsovereenkomst tussen jou en de medewerker, het maken van de loonstroken en jaaropgave en het uitbetalen van het loon.
Verzekeringen voor een medewerker
Cao
Vaak heb je geen idee welke cao (collectieve arbeidsovereenkomst) bij jouw bedrijf van toepassing is. Als een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) algemeen verbindend is verklaard, dan is dit verplicht. Jouw bedrijf dient de cao-bepalingen te hanteren.
Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst), bestaat uit een aantal afspraken die gelden voor een medewerker binnen jouw bedrijf of binnen een bepaalde branche. In een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) staan afspraken over bijvoorbeeld proeftijd, werktijden, vakantiedagen en lonen.
De afspraken in een cao (collectieve arbeidsovereenkomst), mogen nooit in strijd zijn met de wet. Bijvoorbeeld met het Burgerlijk Wetboek (BW). In de cao mag dus geen lager loon staan dan het minimumloon of minder vakantiedagen dan in het Burgerlijk Wetboek (BW).
In de functie van relatiebeheerder en financiële zaken heb ik heel veel geleerd bij Payned payrolling. Sinds 2017 heb ik het financiële gedeelte overgedragen aan een collega en ben mij weer meer gaan concentreren op relatiebeheer.
Relatiebeheer en financiële zaken
Contact opnemen