Hoe ga je als ondernemer mee in de trend van koopzondagen? Wat is de wet- en regelgeving voor je medewerkers, lees hieronder meer over werken op zondag.

Sectoren

In een flink aantal sectoren is werken op zondag meer regel dan uitzondering. Uiteraard gebeurt dat al in de volgende sectoren:

  • Gezondheidszorg
  • Horeca
  • Politie
  • Brandweer
  • Industrie, als een productieproces niet kan worden onderbroken
Neem contact op

Koopzondag

De laatste jaren zijn ook veel supermarkten en de winkels in de detailhandel overgestapt op koopzondagen.

Het kan ook zijn dat er door omstandigheden in jouw bedrijf gewerkt moet worden op zondag. Uiteraard gaat dit in goed overleg met jouw medewerkers.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Kan ik medewerkers verplichten?

Ben je ondernemer in een van de genoemde sectoren, dan ontsnap je er niet aan om je medewerker op zondag te laten werken. Er wel een aantal regels:

  • Arbeidstijdenwet toepassen:

Volgens de Arbeidstijdenwet hoeven medewerkers in principe niet op zondag te werken, tenzij dit noodzakelijk is om het werk goed te doen. Die noodzaak geldt bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg, politie en brandweer. Maar ook voor de horeca of voor bedrijven met productieprocessen die niet stilgelegd mogen/kunnen worden.

  • Cao toepassen voor jouw branche:

Als je medewerkers wilt inzetten op zondag, dan moet je hierover afspraken maken. Je kunt medewerkers niet zomaar verplichten om op zondag te werken. Vaak zijn zulke afspraken al vastgelegd in de cao voor jouw branche, sector of huishoudelijk regelement.

  • Afspraken maken over werken op zondag:

Je kunt ook zelf afspraken met je medewerkers maken over werken op zondag. Dat kan per medewerker of voor al je medewerkers.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan
Mogen jongeren werken op zondag?
Heb je jongeren in dienst, bijvoorbeeld tijdens de vakanties of met een regulier baantje voor enkele uren per week? En wil je hen ook op zondag laten werken? Dan moet je wel rekening houden met afwijkende regels voor de werktijden van jongeren.
Neem contact op

Moet ik toeslag betalen?

Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het betalen van extra loon of toeslagen voor het werken op zondag. Je mag dit als werkgever dus zelf bepalen, behalve als in de cao een beloning voor zondagswerk/koopzondag is afgesproken. Veel cao’s kennen een toeslagregeling van een vast percentage van het normale loon.

Wil je meer informatie hierover, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten