Hoe ga je als ondernemer mee in de trend van koopzondagen? Wat is de wet- en regelgeving voor je medewerkers, lees hieronder meer over werken op zondag.

Sectoren

In een flink aantal sectoren is werken op zondag meer regel dan uitzondering. Uiteraard gebeurt dat al in de volgende sectoren:

  • Gezondheidszorg
  • Horeca
  • Politie
  • Brandweer
  • Industrie, als een productieproces niet kan worden onderbroken

Koopzondag

De laatste jaren zijn ook veel supermarkten en de winkels in de detailhandel overgestapt op koopzondagen.

Het kan ook zijn dat er door omstandigheden in jouw bedrijf gewerkt moet worden op zondag. Uiteraard gaat dit in goed overleg met jouw medewerkers.

Kan ik medewerkers verplichten?

Ben je ondernemer in een van de genoemde sectoren, dan ontsnap je er niet aan om je medewerker op zondag te laten werken. Er wel een aantal regels:

  • Arbeidstijdenwet toepassen:

Volgens de Arbeidstijdenwet hoeven medewerkers in principe niet op zondag te werken, tenzij dit noodzakelijk is om het werk goed te doen. Die noodzaak geldt bijvoorbeeld voor de gezondheidszorg, politie en brandweer. Maar ook voor de horeca of voor bedrijven met productieprocessen die niet stilgelegd mogen/kunnen worden.

  • Cao toepassen voor jouw branche:

Als je medewerkers wilt inzetten op zondag, dan moet je hierover afspraken maken. Je kunt medewerkers niet zomaar verplichten om op zondag te werken. Vaak zijn zulke afspraken al vastgelegd in de cao voor jouw branche, sector of huishoudelijk regelement.

  • Afspraken maken over werken op zondag:

Je kunt ook zelf afspraken met je medewerkers maken over werken op zondag. Dat kan per medewerker of voor al je medewerkers.

Mogen jongeren werken op zondag?
Heb je jongeren in dienst, bijvoorbeeld tijdens de vakanties of met een regulier baantje voor enkele uren per week? En wil je hen ook op zondag laten werken? Dan moet je wel rekening houden met afwijkende regels voor de werktijden van jongeren.
Neem contact op

Moet ik toeslag betalen?

Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het betalen van extra loon of toeslagen voor het werken op zondag. Je mag dit als werkgever dus zelf bepalen, behalve als in de cao een beloning voor zondagswerk/koopzondag is afgesproken. Veel cao’s kennen een toeslagregeling van een vast percentage van het normale loon.

Wil je meer informatie hierover, neem dan gerust contact met ons op.

Sinds mei 2019 bekleed ik de functie van ‘hoofd relatiebeheer’ bij Payned. Naast de taken die ik als relatiebeheerder blijf doen is mijn hoofdtaak als leidinggevende van de afdeling het creëren van de juiste werkomstandigheden, dus ervoor zorgen dat mijn collega’s hun werk effectief en efficiënt kunnen en vooral blijven doen. Hiervoor heb ik in 2020 een opleiding gevolgd en met succes afgerond. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor mijn collega’s en ondersteun ik hun waar nodig. Deze werkzaamheden vergen extra tijd en aandacht, maar geven tegelijkertijd ook meer diepgang in dagelijkse werk.

Sander Schaeffer

Hoofd relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten