Wat zijn de kosten van een zieke medewerker?

Het is nooit leuk als één van je medewerkers ziek wordt. Het is natuurlijk vervelend voor de medewerker zelf, maar ook voor jou als werkgever. Naast het feit dat dit veel geld kost, zorgt het ook voor een hoop rompslomp.

Gemiddeld kost een zieke medewerker € 250,- per dag. De verzuimcijfers tonen aan dat het verzuim de laatste jaren stijgt. De kosten voor mkb-ondernemers stijgen daarmee ook.

Wat zijn de kosten van verzuim?

Je krijgt te maken met verschillende kostenposten als een werknemer uitvalt. Zo hebben medewerkers de eerste 2 jaren recht op loondoorbetaling (minstens 70%).

De werkzaamheden van de zieke medewerker moeten nu door iemand anders worden gedaan. Dat kost ook geld.

Ook moet je rekening houden met kosten van de arbodienst. Dit kan namelijk ook behoorlijk in de papieren lopen.

Proactief langdurend verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Voorkomen dat je werknemers zich ziek melden, is van groot belang voor je bedrijfsvoering. Wat kun je doen om verzuim te verlagen?

Er zijn verschillende manieren om dit te verminderen:

  • Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). I    edere werkgever is verplicht een RI&E op te stellen. Deze beschrijft de risico’s voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek. Hoe zo’n RI&I eruit ziet en hoe je deze opstelt, lees je hier.
  • Preventief medisch onderzoek (PMO). Het wettelijk verplichte PMO geeft je werknemers inzicht in hun gezondheid, leefstijl en gezondheidsrisico’s. Je krijgt inzicht in de gezondheid van je medewerkers en kunt daarmee de gezondheidsrisico’s beperken.
  • Veiligheidstrainingen. Bedrijven die samen met hun medewerkers willen werken aan een veilige werkplek doen er goed aan veiligheidstrainingen te volgen. Door deze training aan te bieden, kun je ervoor zorgen dat het aantal ongevallen vermindert en het verzuim daalt.

Er zijn mogelijkheden om je ziekterisico uit te besteden. Je kunt hiervoor een verzuimverzekering afsluiten. Vaak betaal je dan nog wel een eigen risico. De duur van dit eigen risico is afhankelijk van de afgesproken premie die je betaald.

Je kunt ook kiezen voor payrolling. Hiermee besteed je je volledige ziekterisico uit. Dat betekend dat, wanneer je medewerker ziek wordt, meteen je personeelskosten stoppen en wij de medewerker doorbetalen. Ideaal toch?

Daarnaast zitten er aan payrolling nog meer voordelen, lees ze hier.

Gerelateerde blogs

_DSF7973
Manouk Oort

Sinds juni 2018 ben ik werkzaam als relatiebeheerder bij Payned. De eerste periode had ik vooral een ondersteunde rol voor mijn collega’s. Ik hielp hun waar nodig met hun dagelijkse werkzaamheden. Vervolgens ben ik in februari 2019 lid geworden van het team verzuim.  Alles wat te maken heeft met een medewerker welke arbeidsongeschikt is, komt op deze afdeling voorbij. Elke medewerker is anders en daardoor is elke ziekmelding uniek.
Sinds mei 2019 heb ik mijn eigen klantenbestand gekregen met bedrijven in verschillende branches waarvoor ik de personeel- en salarisadministratie verzorg. Het persoonlijk contact met de ondernemers en hun medewerkers vind ik erg leuk en ze kunnen met al hun vragen bij mij terecht.

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling