Wat doet een payroll bedrijf of payroller?

Wellicht heb je wel eens van payrolling gehoord. Maar wat doet een payroll bedrijf? Een payroll bedrijf ontzorgt. Dit terwijl jij ‘baas in eigen huis’ blijft en je volledig kan richten op de kernactiviteiten van jouw onderneming. Ondertussen zorgt de payroller voor de afhandeling van alle juridische –en administratieve zaken rondom de personele aangelegenheden van je bedrijf. Dus een payrollbedrijf neemt je volledige personeel- en salarisadministratie uit handen en neemt daarnaast je werkgeversrisico’s over.

Een payroller ontzorgt

Een payroller neemt het volgende van je over:

  • Arbeidsrechtelijke risico’s (bij ziekte, ontslag, etc. van de medewerker)
  • Tijdrovende handelingen in de personeel- en salarisadministratie (als opstellen van jaaropgaven, het opstellen van nieuwe arbeidsovereenkomsten, etc.)
  • De betalingen van de salarissen, sociale lasten, pensioenpremies en de loonbelasting.

De payroller zorgt dus voor zaken waar als ondernemer veel tijd aan kwijt bent. Jij houdt meer tijd over voor zaken waar je echt goed in bent, ondernemen.

De payroller doet niet alles

Natuurlijk blijf je zelf gewoon verantwoordelijk voor belangrijke zaken.

Denk hierbij aan aan zaken als:

  • Het aannemen (werving & selectie) van nieuw personeel;
  • Het bepalen van de arbeidsvoorwaarden (zoals de hoogte van het salaris en de werktijden);
  • De periodieke functionering- en beoordelingsgesprekken.

Waar het op neer komt is dat je via de payroller in de gelegenheid wordt gesteld om zaken te doen met een professionele externe personeelsafdeling.

Wat doet een payroller

Arbeidsovereenkomst met juiste arbeidsvoorwaarden

Wat doet een payrollbedrijf precies? Een payrollbedrijf doet veel met betrekking tot je personeel- en salarisadministratie. Meer dan bijvoorbeeld een boekhouder of salarisadministrateur. Een payrollbedrijf regelt alles omtrent je personeel. Het payrollbedrijf wordt juridisch gezien de werkgever. Dit betekent dat het payrollbedrijf ook alle werkgeversrisico’s van je overneemt.

Het payrollbedrijf biedt je medewerkers een arbeidsovereenkomst aan met daarin goede arbeidsvoorwaarden. Zo zorgt het payrollbedrijf er onder andere voor dat de medewerkers een goed pensioen opbouwen. Lees hier hoe het zit met het pensioen bij Payned. Vervolgens geef je als ondernemer iedere periode de gewerkte uren van de medewerker door. Die worden verwerkt door het payrollbedrijf en hier ontvangt de medewerker een salarisstrook van en jij als ondernemer een factuur.

Afdrachten

De payroller zorgt ervoor dat de afdrachten iedere periode netjes worden gedaan. Hier hoef je niet naar om te kijken. (Let op: het is belangrijk dat een payrollbedrijf kan aantonen dat het iedere periode de afdrachten doet d.m.v. een ‘Verklaring Goed Betalingsgedrag’)

Maar een payrollbedrijf doet meer.. Deze neemt ook je arbeidsrechtelijke risico’s over.

Loondoorbetaling bij ziekte

Een voorbeeld hiervan is het ziekterisico. Wanneer je medewerker ziek wordt loop je het risico dat je deze jarenlang door moet betalen. Bij payrolling sluit je dit risico uit. Wanneer een medewerker dan ziek wordt, stoppen onmiddellijk je personeelskosten en betaald het payrollbedrijf de medewerker door.

Improductiviteit medewerkers

Op het moment dat een medewerker afwezig is in verband met bijvoorbeeld een bruiloft van een familielid, moet je het salaris van zo’n medewerker wel doorbetalen. Dit terwijl de medewerker op dat moment niet productief is. Maar het kost je wel geld.. Dit risico wordt bij payrolling ook van je overgenomen. In zo’n geval stoppen je personeelskosten en betaald het payrollbedrijf de medewerker door.

Naleven van juridische verplichtingen

Het is het risico van de payroller dat alle juridische verplichtingen worden nageleefd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toepassen van de juiste beloning en toeslagen vanuit de cao.

Juridische ondersteuning bij een conflictoplossing
Het kan voorkomen dat je een conflict krijgt met een medewerker. Wat als jullie dit niet samen kunnen oplossen? Payned kan je helpen en ondersteunen bij lastige vraagstukken hierin.
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan
Sander Bennink

Commercieel directeur

Contact opnemen