Stel je voor, je bent beginnend ondernemer en je neemt voor het eerst personeel aan. Ineens kom je de termen ‘payroll’ en ‘salarisadministratie’ tegen, maar je hebt geen idee wat de verschillen zijn. 

Wat is salarisadministratie?

Er is sprake van salarisadministratie als jij zelf als ondernemer personeel aanneemt, salarissen uitbetaald en verantwoordelijk bent voor de rest van de administratie rondom je personeel. Hier kan veel bij komen kijken, zoals het rekening houden met allerlei verschillende cao’s. Veel ondernemers besteden dit uit. Zij laten de salarisadministratie door iemand doen zoals een externe salarisadministrateur. Ook al besteed je de salarisadministratie uit, jij als ondernemer blijft eindverantwoordelijk.

Wat is payrolling?

Maar, je kan als bedrijf ook de gehele salarisadministratie door derden laten doen, zoals een payrollorganisatie. De payrollorganisatie, bijvoorbeeld Payned neemt alles uit handen, van alle juridische zaken tot de week/4-week salarisuitbetaling. De medewerkers van je bedrijf komen dan op de loonlijst van Payned te staan. Dit betekent ook dat zij voor de in- en uitdiensttreding verantwoordelijk zijn. Wij zijn zo’n organisatie die graag de salarisadministratie van je over neemt en jij kan je weer bezighouden met de leuke dingen van ondernemen.

Wat is het verschil?

Onderstaand de verschillen op een rijtje:

Salarisadministratie:

  • Je neemt zelf personeel aan en zorgt voor de in- en uitdiensttreding. Ze staan dus bij jou op de loonlijst;
  • Jij zorgt voor de juridische zaken rondom je personeel;
  • Je kan de gehele salarisadministratie uitbesteden aan een externe administrateur, maar blijft altijd zelf eindverantwoordelijk;
  • Jij betaalt de salarissen uit.

Payroll:

  • Je kan alle administratieve- en juridische zaken uit handen geven;
  • De payrollorganisatie zorgt voor alles rondom in- en uitdiensttreding;
  • Medewerkers komen op de loonlijst van bijvoorbeeld Payned;
  • Je bent niet verantwoordelijk voor de kosten in geval van ziekte;
  • Het houden contact met de arbodienst en alle hieraan verwante verplichtingen, zoals Wet Verbetering Poortwachter;
  • Pensioen; premie vrij voor jouw medewerkers.
Waarom Payned
Bij Payned nemen wij de juridische- en administratieve verplichtingen over, maar ook de risico’s die erbij horen. Jij als ondernemer regelt alles op de werkvloer, terwijl Payned het administratieve en het juridische gedeelte van jou overneemt. Het kan voorkomen dat je een conflict krijgt met een medewerker. Wat als jullie dit niet samen kunnen oplossen? Payned kan je helpen en ondersteunen bij lastige vraagstukken. Ben jij geïnteresseerd in payrolling of heb je hulp nodig bij je salarisadministratie? Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Sinds mei 2019 bekleed ik de functie van ‘hoofd relatiebeheer’ bij Payned. Naast de taken die ik als relatiebeheerder blijf doen is mijn hoofdtaak als leidinggevende van de afdeling het creëren van de juiste werkomstandigheden, dus ervoor zorgen dat mijn collega’s hun werk effectief en efficiënt kunnen en vooral blijven doen. Hiervoor heb ik in 2020 een opleiding gevolgd en met succes afgerond. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor mijn collega’s en ondersteun ik hun waar nodig. Deze werkzaamheden vergen extra tijd en aandacht, maar geven tegelijkertijd ook meer diepgang in dagelijkse werk.

Sander Schaeffer

Hoofd relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten