Stagiair in mijn bedrijf; waar moet ik rekening mee houden

Stagiairs zijn leerlingen of studenten die werken in jouw bedrijf, dit als onderdeel van hun opleiding. Wil je een stagiair aannemen, dan moet je wel over een aantal zaken nadenken.

Wanneer je een stageplaats wilt aanbieden aan een mbo-leerling, dan moet je wel een erkend leerbedrijf zijn. Om je bedrijf aan te melden ga je naar de website van SBB. Hier kan je de aanvraag starten.  Daarentegen is het voor een leerling van het hbo of wo (wetenschappelijk onderwijs) niet nodig.

Leerprocessen

Iedereen leert op een andere manier en daarom is het belangrijk dat je als begeleider rekening houdt met die verschillende leerstijlen. De manier waarop je de leerling opdrachten kunt geven verschilt per stagiair en hieraan dien je aandacht en tijd te besteden.

Daarnaast is het belangrijk om uit te leggen hoe iets moet en waarom je de werkzaamheden op deze manier worden uitgevoerd, zo weet de stagiair ook waarom de werkzaamheden op deze manier worden uitgevoerd.

De voordelen zijn van een stagiair:

  • Een stagiair staat te popelen om deze opgedane kennis in de praktijk te brengen.
  • Het kan je opnieuw bewust laten worden van de dagelijkse gang van zaken binnen je bedrijf.
  • Een stagiair leert snel.
  • Mogelijk een nieuwe medewerker voor jouw bedrijf

Stageopdrachten

Tijdens de stage moet de stagiair opdrachten uitvoeren om te kijken of hij/zij de kerntaken en de werkprocessen onder de knie heeft. De stagiair moet de resultaten documenteren en verwerken in een verslag. Halverwege de stageperiode ga je samen met de stagiair de opdrachten beoordelen.

Opleidingsvarianten mbo

Het mbo kent twee opleidingsvarianten. De opleidingsvariant BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. De leerling combineert werken met leren. De leerling is 3 of 4 dagen aan het werk bij een leerbedrijf en is 1 of 2 dag(en) op school, hierdoor doet de leerling veel praktijkervaring op.

Daarnaast bestaat ook de opleidingsvariant BOL dit staat voor beroepsopleidende leerweg. Deze leerweg is een combinatie van school en stage. De leerling gaat de hele week naar school en loop een periode(s) stage. Tijdens de stage kan de leerling wennen aan het werkende leven.

Hieronder de verschillen van mbo-opleidingsvarianten op een rij:

BBL
BOL
Leren door ervaring op te doen in de praktijk bij erkende leerbedrijven Leren door veel theorie
Aanwezig bij de werkgever Aanwezig op school
Inkomsten van loon Stagevergoeding (niet verplicht)
Veel werkervaring na de opleiding Meer vakkennis na de opleiding

Subsidie praktijkleren

Bedrijven die een BBL’er  begeleiden, kunnen gebruikmaken van de subsidieregeling praktijkleren. De overheid wil op die manier ondernemers stimuleren leerwerkplaatsen aan te bieden.

Hoeveel je exact ontvangt, hangt af van het aantal weken en aantal uren waarin de stagiair praktijkbegeleiding krijgt in het school/studiejaar. Je vraagt de subsidie na afloop van de begeleiding aan.

Weten wat Payned voor je kan betekenen? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Gerelateerde blogs

_DSF8137
Sander Schaeffer

Sinds mei 2019 bekleed ik de functie van ‘hoofd relatiebeheer’ bij Payned. Naast de taken die ik als relatiebeheerder blijf doen is mijn hoofdtaak als leidinggevende van de afdeling het creëren van de juiste werkomstandigheden, dus ervoor zorgen dat mijn collega’s hun werk effectief en efficiënt kunnen en vooral blijven doen. Hiervoor heb ik in 2020 een opleiding gevolgd en met succes afgerond. Daarnaast fungeer ik als vraagbaak voor mijn collega’s en ondersteun ik hun waar nodig. Deze werkzaamheden vergen extra tijd en aandacht, maar geven tegelijkertijd ook meer diepgang in dagelijkse werk.

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling