Je bent ondernemer en je overweeg payrolling voor je bedrijf. Natuurlijk gaat dat niet over één nacht ijs. Je zet zaken voor jezelf op een rijtje. Wat zijn dan de payroll voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden?

Hoe werkt payrolling?

Al zeker 20 jaar is payrolling een bekend fenomeen in Nederland.  Al veel bedrijven maken er gebruik van, maar lang niet iedereen weet wat payrolling is. In het kort werk payrolling als volgt: Als ondernemer beschik je gewoon over je eigen personeel. Dit werf en selecteer je zelf en je houdt je bezig met de operationele bedrijfsvoering. Denk aan de personeelsplanning en de manier waarop de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Alleen de payroller draagt werkgeversverantwoordelijkheid en niet de ondernemer. Als ondernemer betaal je een uurtarief aan het payrollbedrijf voor de inzet van de medewerkers. De administratie, risico’s en overige werkgeversverplichtingen verleg je op deze manier naar het payrollbedrijf.

Payroll voor en nadelen

Een goede afweging tussen payroll voor- en nadelen

Iedere vorm van dienstverlening heeft diverse voordelen maar ook een aantal nadelen. Omdat het met payrolling gaat over hét kapitaalgoed van je bedrijf, namelijk je personeel. Is het extra belangrijk om op de hoogte te zijn van de payroll voor- en nadelen.

Payroll voordelen

Een aantal van de belangrijkste voordelen van payroll komen voort uit de complexiteit die het werkgeverschap vandaag de dag met zich meebrengt. Omdat je naast het ‘runnen’ van je zaak je ook werkgever bent en dat verantwoordelijkheden en risico’s met zich mee brengt. Een payroller neemt dit verregaand uit handen.

  • Payroll voordeel 1: Het payroll bedrijf verzorgt de loonadministratie.

De personeelsadministratie, het maken van de contracten en het naleven van de cao wordt verzorgt door de payroller. Vaak wordt dit gezien als een complexe en tijdrovende klus.

  • Payroll voordeel 2: De payroller draagt de risico’s.

De medewerkers treden in dienst bij de payroller. De juridische en financiële risico’s van je personeel liggen bij de payroller en zijn niet meer jouw zorg. Denk bij voorbeeld aan loonbetaling bij ziekte, dikwijls aangemerkt als hét belangrijkste ondernemers risico.

  • Payroll voordeel 3: Inzicht in de personeelskosten.

Alle directe en indirecte van personeel worden teruggerekend naar een vast tarief per gewerkt uur van de medewerker. Eén inkoopfactuur per periode en daarmee zijn de personeelszaken gedaan. Zo weet je precies wat een medewerker kost als ze werkt. Zonder verrassingen achteraf.

  • Payroll voordeel 4. HR en juridisch advies.

Wanneer je gaat payrollen, dan beschik je in één klap over een professionele externe afdeling personeelszaken. Bij Payned krijg je de beschikking over een vaste relatiebeheerder. Eén vast aanspreekpunt van jouw en je werknemers.

De voordelen van payroll

Payroll nadelen

Zoals al eerder beschreven, zijn er ook een aantal zaken die extra aandacht vragen en die je goed moet afwegen voordat je in zee gaat met een payrollbedrijf. Hoewel er grote voordelen zijn aan payrolling, zijn er toch een paar nadelen. We noemen de belangrijkste:

  • Payroll nadeel 1: De wet ketenaansprakelijkheid (WKA).

Je medewerkers komen in dienst van de payroller. Je moet dus zeker weten dat dit bedrijf aan al haar verplichtingen voldoet. De loonheffing betalen bijvoorbeeld. Zou dit niet gebeuren dan kan de Belastingdienst alsnog een naheffing doen bij jouw bedrijf. Zoek hierin zekerheid. Doe alleen zaken met een payroller die NEN 4400-1 gecertificeerd is.

  • Payroll nadeel 2: Transparantie.

Als de term payrolling valt, dan is nog niet altijd duidelijk welke dienstverlening het bedrijf nu exacte biedt. In de praktijk wordt de term payroll gebruikt bij vijf verschillende vormen van HR dienstverlening. Verzeker jezelf ervan dat de payroller invulling geeft aan dienstverlening die jij zoekt!

  • Payroll nadeel 3: De kleine lettertjes.

Payrolling is een complexe zakelijke dienstverlening. Met zo’n dienstverlening krijg je te maken met uitgebreide algemene voorwaarden. Zeker niet leuk, maar neem wel de moeite om je hierin te verdiepen. Zorg dat je duidelijk weet wie welke verantwoordelijkheden draagt in de samenwerking met de payroller. Zo voorkom je verrassingen.

  • Payroll nadeel 4: De kosten van personeel.

Hoewel payrolling op jaarbasis slechts enkele procenten duurder is dan zelf verlonen, is het soms toch even slikken als je het uurtarief van een payroller ziet. Dit komt doordat alle directe en indirecte kosten zijn teruggerekend naar de daadwerkelijk productieve uren van een medewerker. Dit geeft veel duidelijkheid en is heel praktisch voor het maken van calculaties, maar laat tevens zien dat personeel erg kostbaar is.

Nadelen van Payrolling
Een goed adviestraject
De adviseurs van Payned hebben tientallen jaren ervaring. We helpen dagelijks ondernemers om de payroll voor- en nadelen op een rijtje te zetten. De praktijk laat zien dat de payroll voor- en nadelen per bedrijf behoorlijk kunnen verschillen. In de oriënterende fase voeren we een vrijblijvend gesprek met ondernemers om zo te komen tot een gerichte advisering. We nemen samen de personeelszaken door en komen zo tot de payroll voor- en nadelen in jouw situatie. Meer dan eens sluit in een tweede gesprek de accountant van de ondernemer aan of worden de voorwaarden van Payned doorgenomen door een gespecialiseerde jurist. Met deze aanpak wordt een gebalanceerde keuze gemaakt tussen de payroll voor- en nadelen en kun je er op vertrouwen dat de keuze die gemaakt wordt, onderbouwd is.
Een keer kennismaken?? Neem contact op
Gerelateerde blogberichten