Zoals al eerder beschreven, zijn er ook een aantal zaken die extra aandacht vragen en die je goed moet afwegen voordat je in zee gaat met een payrollbedrijf. Hoewel er grote voordelen zijn aan payrolling, zijn er toch een paar nadelen. We noemen de belangrijkste:
- Payroll nadeel 1: De wet ketenaansprakelijkheid (WKA).
Je medewerkers komen in dienst van de payroller. Je moet dus zeker weten dat dit bedrijf aan al haar verplichtingen voldoet. De loonheffing betalen bijvoorbeeld. Zou dit niet gebeuren dan kan de Belastingdienst alsnog een naheffing doen bij jouw bedrijf. Zoek hierin zekerheid. Doe alleen zaken met een payroller die NEN 4400-1 gecertificeerd is.
- Payroll nadeel 2: Transparantie.
Als de term payrolling valt, dan is nog niet altijd duidelijk welke dienstverlening het bedrijf nu exacte biedt. In de praktijk wordt de term payroll gebruikt bij vijf verschillende vormen van HR dienstverlening. Verzeker jezelf ervan dat de payroller invulling geeft aan dienstverlening die jij zoekt!
- Payroll nadeel 3: De kleine lettertjes.
Payrolling is een complexe zakelijke dienstverlening. Met zo’n dienstverlening krijg je te maken met uitgebreide algemene voorwaarden. Zeker niet leuk, maar neem wel de moeite om je hierin te verdiepen. Zorg dat je duidelijk weet wie welke verantwoordelijkheden draagt in de samenwerking met de payroller. Zo voorkom je verrassingen.
- Payroll nadeel 4: De kosten van personeel.
Hoewel payrolling op jaarbasis slechts enkele procenten duurder is dan zelf verlonen, is het soms toch even slikken als je het uurtarief van een payroller ziet. Dit komt doordat alle directe en indirecte kosten zijn teruggerekend naar de daadwerkelijk productieve uren van een medewerker. Dit geeft veel duidelijkheid en is heel praktisch voor het maken van calculaties, maar laat tevens zien dat personeel erg kostbaar is.