Alle ondernemers met personeel zijn verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. Daarmee zorg je voor een veilige en gezonde werkvloer voor je medewerkers.

Wat is RI&E

Met een Plan van Aanpak breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf in kaart. Je kan dan aan de slag om te zorgen dat je de risico’s gaat verminderen. Het doel is om zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en/of ongevallen te hebben in je bedrijf. Dit is waar de gehele RI&E om draait.

Maar hoe verhoog je de veiligheid van jouw medewerkers? Wanneer er gevaarlijke machines op de werkvloer aanwezig zijn verhoogd dit de kans op een bedrijfsongeval. Maar hoe help je dit voorkomen? Dat is wat er allemaal wordt vastgelegd in een Plan van Aanpak.

Wat staat er in een RI&E?

Om de risico’s binnen jouw bedrijf te inventariseren en evalueren, is het belangrijk om de volgende punten in een Plan van Aanpak te zetten:

  • Risico’s bij fysieke belasting tijdens het werk. Denk aan tillen of staand werk.
  • Risico’s m.b.t. werkdruk of stress. Je kan bijvoorbeeld via een schriftelijke enquête vragen hoe medewerkers de werkdruk ervaren op kantoor.
  • Risico’s over de brandveiligheid op kantoor. Met brandveiligheid worden maatregelen en acties bedoeld om een brand te voorkomen.
  • Risico’s bij het werken met machines en/of gevaarlijke stoffen. Het is verstandig om medewerkers bijvoorbeeld informatie te geven over de gevaren van de machines en te zorgen voor beschermende middelen, zoals maskers of beschermende kleding.
Plan van Aanpak
In het Plan van Aanpak geef je aan welke maatregelen genomen gaan worden om de risico’s op te lossen. Ga alle risico’s bij langs en geef aan hoe je deze aan gaat pakken. Welke maatregelen ga je treffen? Wat is daarvoor nodig? Wie gaat ermee aan de slag en wanneer? Geef ook duidelijk aan binnen welke termijn de maatregelen zullen zijn uitgevoerd.
Neem contact op

Wat levert het mij op?

Minder uitval, hogere productiviteit, meer werkplezier en tevreden medewerkers.

De voordelen van een gezonde en veilige werkomgeving in jouw bedrijf.

Wie kan mij helpen?

Het opstellen van een Plan van Aanpak kan je zelf doen met je bedrijf, maar je kan ook kiezen voor een erkend arbeidsdeskundige die je kan helpen bij het opstellen van een RI&E.

Wil je meer weten voor RI&E? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Kortom mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten