Alle ondernemers met personeel zijn verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. Daarmee zorg je voor een veilige en gezonde werkvloer voor je medewerkers.

Wat is RI&E

Met een Plan van Aanpak breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf in kaart. Je kan dan aan de slag om te zorgen dat je de risico’s gaat verminderen. Het doel is om zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en/of ongevallen te hebben in je bedrijf. Dit is waar de gehele RI&E om draait.

Maar hoe verhoog je de veiligheid van jouw medewerkers? Wanneer er gevaarlijke machines op de werkvloer aanwezig zijn verhoogd dit de kans op een bedrijfsongeval. Maar hoe help je dit voorkomen? Dat is wat er allemaal wordt vastgelegd in een Plan van Aanpak.

Neem contact op

Wat staat er in een RI&E?

Om de risico’s binnen jouw bedrijf te inventariseren en evalueren, is het belangrijk om de volgende punten in een Plan van Aanpak te zetten:

  • Risico’s bij fysieke belasting tijdens het werk. Denk aan tillen of staand werk.
  • Risico’s m.b.t. werkdruk of stress. Je kan bijvoorbeeld via een schriftelijke enquête vragen hoe medewerkers de werkdruk ervaren op kantoor.
  • Risico’s over de brandveiligheid op kantoor. Met brandveiligheid worden maatregelen en acties bedoeld om een brand te voorkomen.
  • Risico’s bij het werken met machines en/of gevaarlijke stoffen. Het is verstandig om medewerkers bijvoorbeeld informatie te geven over de gevaren van de machines en te zorgen voor beschermende middelen, zoals maskers of beschermende kleding.
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan
Plan van Aanpak
In het Plan van Aanpak geef je aan welke maatregelen genomen gaan worden om de risico’s op te lossen. Ga alle risico’s bij langs en geef aan hoe je deze aan gaat pakken. Welke maatregelen ga je treffen? Wat is daarvoor nodig? Wie gaat ermee aan de slag en wanneer? Geef ook duidelijk aan binnen welke termijn de maatregelen zullen zijn uitgevoerd.
Neem contact op

Wat levert het mij op?

Minder uitval, hogere productiviteit, meer werkplezier en tevreden medewerkers.

De voordelen van een gezonde en veilige werkomgeving in jouw bedrijf.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Wie kan mij helpen?

Het opstellen van een Plan van Aanpak kan je zelf doen met je bedrijf, maar je kan ook kiezen voor een erkend arbeidsdeskundige die je kan helpen bij het opstellen van een RI&E.

Wil je meer weten voor RI&E? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Sinds juni 2018 ben ik werkzaam als relatiebeheerder bij Payned. De eerste periode had ik vooral een ondersteunde rol voor mijn collega’s. Ik hielp hun waar nodig met hun dagelijkse werkzaamheden. Vervolgens ben ik in februari 2019 lid geworden van het team verzuim.  Alles wat te maken heeft met een medewerker welke arbeidsongeschikt is, komt op deze afdeling voorbij. Elke medewerker is anders en daardoor is elke ziekmelding uniek.
Sinds mei 2019 heb ik mijn eigen klantenbestand gekregen met bedrijven in verschillende branches waarvoor ik de personeel- en salarisadministratie verzorg. Het persoonlijk contact met de ondernemers en hun medewerkers vind ik erg leuk en ze kunnen met al hun vragen bij mij terecht.

Manouk Oort

Relatiebeheer en verzuimbegeleiding

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten