Bevrijdingsdag 5 mei

2025 is een lustrumjaar en dan is Bevrijdingsdag een nationale feestdag. Is dit een vrije dag? Wordt deze vrije dag doorbetaald?

Wettelijk is er over feestdagen niets vastgelegd. In de meeste cao’s is opgenomen dat 5 mei alleen in lustrumjaren, eens in de vijf jaar, een betaalde vrije dag is. In principe zijn veel Nederlanders eens in de vijf jaar vrij op 5 mei. Er zijn echter ook bedrijven die er voor kiezen hun werknemers elk jaar vrij te geven.

Is er geen cao van toepassing, dan valt men onder de regels van het Burgerlijk Wetboek en is Bevrijdingsdag geen officiële vrije/doorbetaalde dag.

Moet ik mijn werknemers vrij geven?

Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor 5 mei ligt dat iets anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag. Om erachter te komen of je werknemers recht hebben op een vrije dag op 5 mei, is het aan te raden om de cao te raadplegen of het Burgerlijk Wetboek te hanteren. Je kunt hiervoor ook even contact opnemen met ons, dan zoeken wij het voor je uit.

Lustrumjaar betaalde vrije dag?

In de meeste cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Dat was het in 2020 en nu weer in 2025. De Winkeltijdenwet staat overigens gewoon toe dat winkeliers hun deuren op Bevrijdingsdag geopend houden. Houd wel rekening met gewijzigde openingstijden in verband met festiviteiten. Scholen zijn bijna altijd gesloten met Bevrijdingsdag.

Viering

In het hele land zijn op 5 mei activiteiten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. In het hele land worden er activiteiten georganiseerd. Elke stad en plaats heeft zijn eigen activiteiten vooral veel muziekfestiviteiten.

De viering van de bevrijding start elk jaar in een andere provincie. Het officiële startsein van de bevrijdingsfestiviteiten is het aansteken van het bevrijdingsvuur.

 

Gerelateerde blogs

_DSF3961
Alice Nieuwboer

Als relatiebeheerder bij Payned verzorg ik samen met mijn collega’s de  personeel- en salarisadministratie voor verschillende bedrijven. Met veel plezier onderhoud ik persoonlijk contact met ondernemers en hun medewerkers waarbij ik het belangrijk vind een goed advies te geven en duidelijke antwoorden op diverse vraagstukken. Neem gerust eens contact met mij op.

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling