Feestdagen en vrije dagen

Op welke feestdagen moet je je medewerkers vrij geven? Wat zijn de regels hiervoor? Moet je verplicht vrij geven en doorbetalen?

De meeste feestdagen keren ieder jaar terug en zijn officieel. Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. Als er een cao van toepassing is voor je onderneming, moet je je werknemers vrij geven op de dagen die in de cao vermeld staan. Als er geen cao voor jouw branche van toepassing is, ben je niet verplicht om je werknemers vrij te geven. Je kunt dan zelf in de individuele arbeidsovereenkomst vastleggen op welke dagen je werknemer vrij is en of hij/zij wordt doorbetaald.

Overzicht wettelijke feestdagen

 • Nieuwjaarsdag
 • Goede Vrijdag
 • Pasen (eerste en tweede paasdag)
 • Koningsdag
 • Bevrijdingsdag -> eens in de 5 jaar is dit een officiële feestdag
 • Hemelvaartsdag
 • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag)
 • Kerst (eerste en tweede kerstdag)

Voor een overzicht van alle officiële feestdagen in 2021, verwijs ik je graag naar het overzicht ‘officiële feestdagen in 2021

Gerelateerde blogs

_DSF7937
Alice Nieuwboer

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

 • NEN 4400-1 gecertificeerd
 • Heldere payroll tarieven
 • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling