Het geboorteverlof en ouderschapsverlof is voor medewerkers de afgelopen jaren uitgebreid. Van aanvullend geboorteverlof tot betaald ouderschapsverlof, maar hoe werkt het nu precies? Lees hieronder meer.

Geboorteverlof

Een partner heeft na de geboorte recht op een aantal dagen betaald geboorteverlof. Werkt de medewerker 5 dagen? Dan heeft de medewerker recht op 5 dagen geboorteverlof. Het geboorteverlof moet binnen 4 weken na de bevalling opgenomen worden.

Aanvullend geboorteverlof

Sinds 1 juli 2020 is het mogelijk dat partners tot maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Dus nadat de week aan betaald geboorteverlof volledig is opgenomen, heeft de medewerker de mogelijkheid om aanvullend verlof op te nemen.

Het gaat om maximaal vijf keer de wekelijkse arbeidsduur (5 weken). Tevens De dient de medewerker het gewenste verlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte.

De medewerker heeft recht op aanvullend geboorteverlof mits het kind op of na 1 juli 2020 wordt geboren. En de medewerker dient dan ook bij Payned aanvullend geboorteverlof aan te vragen. Dit doe je gemakkelijk door het sturen van een brief of e-mail. De medewerker kan dit gemakkelijk aanvragen. De medewerker dient minimaal 4 weken van tevoren het verlof aan te vragen.

Ouderschapsverlof

In de eerste acht jaar na de geboorte van het kind hebben beide ouders recht op ouderschapsverlof. Het gaat om 26 keer de wekelijkse arbeidsduur (26 weken).

Bovendien hoef je geen loon te betalen tijdens het ouderschapsverlof, maar Payned zal de eventuele cao controleren die voor jouw bedrijf geldig is. Soms staan daar afspraken in over betaald ouderschapsverlof.

Sinds 2 augustus 2022 hebben medewerkers recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Tijdens die periode ontvangen ze een uitkering van het UWV.  Het is mogelijk om ervoor te kiezen het loon aan te vullen tot 100 procent. Echter in sommige cao’s staan al extra regels voor betaald ouderschapsverlof.

Betaald ouderschapsverlof is er sinds augustus 2022. Beide ouders kunnen de eerste negen weken van ouderschapsverlof een uitkering krijgen. Het gaat om 70 procent van het loon, maar het verlof moet dan wel worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.

Wil je meer informatie hierover, neem dan gerust contact met ons op.

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten