Waarom een NEN 4400-1 certificering?

Wanneer je je oriënteert op een payrollonderneming, dan kom je veel verschillende type ondernemingen tegen met verschillende keurmerken en certificeringen. Allemaal roepen ze dat je personeel bij hen in goede handen is. Maar of het payrollbedrijf echt betrouwbaar is, kun je zien aan het keurmerk van Stichting Normering Arbeid. De NEN 4400-1 certificering.

Dit is dé norm voor bedrijven dat personeel ter beschikking stelt. Zo onderscheid je eenvoudig goede payrollers van de slechte. snakeurmerk

In 2007 hebben de vakbonden en werkgeversorganisaties samen met de Belastingdienst, het Ministerie van Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid gezamenlijk het keurmerk Stichting Normering Arbeid in het leven geroepen. De normen van dit keurmerk zijn vastgelegd in de nationale norm NEN 4400-1.

WKA (Wet Ketenaansprakelijkheid)

Het keurmerk is ontstaan op initiatief van bedrijven die personeel inlenen, om de risico´s op de wet Ketenaansprakelijkheid uit te sluiten. De payroller die jouw personeel op de loonlijst heeft staan is namelijk verplicht om voor jou de verplichte afdrachten aan de Belastingdienst te doen. Wordt dit niet (voldoende) gedaan door de payroller, dan kan de Belastingdienst jou als inlenende partij hiervoor aansprakelijk stellen.

Het maakt dan niet uit of je keurig je verplichtingen t.o.v. de payroller hebt voldaan. Als zij niet de juiste afdrachten doen, dan kun je alsnog een naheffing en een boete krijgen.

Het keurmerk moet fraude tegenover inleners tegen gaan, daarom is de SNA-norm zo belangrijk. Bedrijven die dit keurmerk hebben worden tweemaal per jaar financieel en administratief gecontroleerd door een onafhankelijke keuringsinstantie. Men controleert:

  • De aangifte en afdrachten van verschuldigde loonheffing en omzetbelasting;
  • Of de salarissen niet in strijd zijn met het wettelijk minimumloon en minimumvakantiebijslag;
  • De identiteit van medewerkers.

Door de regelmatige controle mag je er vanuit gaan dat een payroller met het SNA logo veilig en betrouwbaar is. Toch kun je zelf ook nog een aantal zaken checken als je gebruik maakt van payrolling:

  • Check regelmatig of je payroller (nog) in het register staat;
  • Check zelf ook goed de identiteit van de medewerkers;
  • Leg zakelijke afspraken schriftelijk vast en bewaar deze.

G-rekening

Bij payrollers die NEN 4400-1 gecertificeerd zijn kun je ook gebruik maken van een G-rekening. Dit is een geblokkeerde rekening waar de payroller alleen loonheffing mee kan betalen. Hier maak je een deel van het factuurbedrag op over zodat hier de loonheffing van betaald kan worden.

Sinds de komst van het SNA-keurmerk zijn er nog slechts enkele bedrijven die gebruik maken van de G-rekening.

Onlangs heeft Payned payrolling de tweejaarlijkse keuring wederom met goed resultaat doorstaan. Het nieuwe certificaat is vanaf nu te downloaden.

Wil je meer informatie hierover? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Gerelateerde blogs

_DSF7984
Sander Bennink

In mijn rol als commercieel directeur ben ik eindverantwoordelijk voor het sales-team en alle commerciële zaken binnen het bedrijf. Weten wat er echt bij een ondernemer speelt, dat vind ik enorm belangrijk. Dat vormt de basis van een goed advies en een langdurige samenwerking.

Benieuwd geworden? Neem dan contact met mij op. Kwaliteit bewijst zichzelf!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling