Vanaf welke leeftijd mag ik een medewerker aannemen?

Een jonge medewerker aannemen kan voor jou als werkgever veel voordelen hebben. Ze zijn namelijk erg gemotiveerd, willen graag dingen leren en zijn over het algemeen goedkoper dan reguliere krachten. Maar let wel op dat hier een aantal regels voor gelden.

Jongeren tot 18 jaar mogen maar een beperkt aantal werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast zijn jongeren leerplichtig totdat ze 18 jaar zijn of over een startkwalificatie beschikken.

Hieronder hebben we alle regels voor werknemers die jonger zijn dan 18 jaar, even op een rijtje gezet. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van de Rijksoverheid.

13- en 14-jarigen en werknew-piktochart_25003006_4a45c0e505848fe5756d6a89e4d9cd6ebafb4022 (1)

Kinderen in de leeftijd van 13 en 14 jaar mogen tussen 7.00 uur en 19.00 uur beperkt werken. Het aantal uren dat ze mogen werken in schoolweken verschilt met het aantal werkuren dat geldt voor weken waarin ze vakantie hebben.

Kinderen van 13 en 14 jaar mogen helpen bij licht, niet-industrieel werk.

Klik hier voor een volledig overzicht van ‘ 13- en 14-jarigen en werk’

15-jarigen en werk

Kinderen in de leeftijd van 15 jaar mogen buiten schooltijd en in de vakanties werken. Kinderen van 15 jaar mogen zelfstandig, licht, niet-industrieel werk doen. Dit is werk zoals vakken vullen in een supermarkt of reclamedrukwerk bezorgen.

Klik hier voor een volledig overzicht van ‘ 15-jarigen en werk’

16- en 17-jarigen en werk

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna elk soort werk doen, maar geen gevaarlijk werk. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen. Er zijn wel risicovolle werkzaamheden die wel verricht mogen worden door werknemers van 16 en 17 jaar, maar dat mag alleen onder deskundig toezicht.

Klik hier voor een volledig overzicht van ‘16- en 17-jarigen en werk’

Jongeren in de horeca

In de Horeca gelden specifieke regels omtrent het aannemen van een jongere medewerker.

Zo mogen kinderen van 15 jaar bijvoorbeeld wel assisteren in de bediening, zolang daar geen alcohol geschonken wordt. Wanneer dit wel het geval is, mogen medewerkers van 15 jaar of jonger geen werkzaamheden verrichten binnen het gedeelte van het bedrijf waar alcohol geschonken wordt. Ze mogen wel werkzaamheden verrichten als keukenhulp of afwashulp.

Als jongeren 16 of 17 jaar zijn, mogen ze wel alcohol verstrekken (schenken), maar ze mogen het zelf nog niet nuttigen. Deze leeftijd is per 1 januari 2013 verhoogd van 16 jaar naar 18 jaar.

Regels omtrent werktijden voor jongeren staan duidelijk weergeven op pagina 28 t/m 33 van de horeca cao.

Goedkope krachten ideaal

Uiteraard is het ideaal om een goedkope kracht aan te nemen. Houd echter wel rekening met alle voorwaarden rondom de werkzaamheden van een minderjarige. Vaak ben je hier als werkgever niet zo goed van op de hoogte. Daarom is het beter om een jongere werknemer via Payned in dienst te nemen. Wij verdiepen ons hier van te voren goed in en houden rekening met de regels die bepaalde cao’s hanteren omtrent het in dienst nemen van een jongere werknemer.

Gerelateerde blogs

_DSF7909
Rolf Tempelman

Vanaf 2000 heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de payrollbranche. Als eindverantwoordelijke voor Payned payrolling vanaf 2007. Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te adviseren over hun personeelsbeleid en de mogelijkheden van payrolling hierin. Persoonlijk contact en een “handen uit de mouwen” mentaliteit spreken mij erg aan.

Ook eens praten over wat payrolling voor uw organisatie kan betekenen? Bel mij op 0522-746 746 of neem contact op. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!

 

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2021 Payned payrolling