Vaak wordt ons de vraag gesteld voor welk type bedrijven of welke omvang payrollen nu geschikt is. Het antwoord daarop is iets minder eenvoudig maar zeker verklaarbaar. In dit artikel een opsomming van redenen om met een groot of klein bedrijf te gaan payrollen.

Wel of niet voor payrolling kiezen?

Op zich lijkt de vraag lastig, maar eigenlijk is deze uniform te beantwoorden. Zowel grote als kleine ondernemingen hebben baat bij payrolling.

Maakt het dan geen enkel verschil?

Nee, het maakt geen enkel verschil. Denk eens aan je inkoop. Stel je hebt een bedrijf en koopt veel van artikel X in, dan kun je met de leverancier vaste afspraken maken over de prijs. Hoe meer je koopt, hoe lager de prijs. Probeer ditzelfde eens met de Belastingdienst. Veel of weinig personeel, je betaalt altijd dezelfde afdrachten. Er is dus geen volume korting bij de Belastingdienst.

Dit betekent dat personeel in een bepaalde bedrijfstak hetzelfde kost bij zowel een groot als klein bedrijf in dezelfde branche.

Waar ligt dan de grens wanneer je wel of niet gaat payrollen?

Vaak ligt deze grens bij het hebben van een afdeling personeelszaken. Toch zijn er ook veel grote bedrijven met een afdeling personeelszaken die toch payrollen. Zij zien met name de schaalvoordelen en kiezen bewust voor het elimineren van bepaalde risico’s.

De voordelen voor werkgevers

De voordelen zijn legio. Bij goede payrollbedrijven zijn de tarieven all-inclusive. Dat wil zeggen dat alle kosten van personeel verwerkt zitten in één duidelijk en helder uurtarief. Vooraf dus tot op twee cijfers achter de komma nauwkeurig weten wat jouw mensen kosten. Super handig en erg inzichtelijk.

Neem daarbij het feit dat je met payrolling geen eigen risico meer hebt bij ziekte, geen verzuimverzekering meer nodig hebt, juridische conflicten voor jou worden afgehandeld en het payrollbedrijf je optimaal adviseert op het gebied van personeel. Dan is de stap snel gezet.

Contacten met het UWV, de Belastingdienst of de arbo dienst behoren tot het verleden. Ook de gevolgen van een zieke medewerker blijven uit. Denk daarbij aan de uitvoering van de Wet Verbetering Poortwachter of het maken van re-integratie plannen.

Vakantiedagen worden bijgehouden en de uitbetaling van het vakantiegeld wordt verzorgd. En dat terwijl je zelf kapitein op het schip blijft. Je geeft leiding en houdt toezicht, je werft, selecteert en neemt zelf de mensen aan. Jij weet tenslotte het best welke mensen bij je bedrijf en in jouw team passen.

De voordelen voor werknemers

Voor werknemers wordt door een deskundig payrollbedrijf altijd van tevoren uitgezocht hoe de arbeidsvoorwaarden zich verhouden. Een medewerker mag er niet op achteruit gaan, de voorwaarden moeten minimaal gelijk zijn.

In veel branches is dit dan ook werkelijkheid. Werknemers genieten net als onze opdrachtgevers van de hulp van het payrollbedrijf bij vragen over hun loon, loonstrookje, jaaropgaaf of de assistentie bij ziekte.

Standaard zijn in onze beleving een correcte verloning, stipte uitbetaling van het salaris, naleving van de geldende cao, een uitstekend pensioen, etc.

Vanaf 2000 heb ik een schat aan ervaring opgedaan in de payrollbranche. Als eindverantwoordelijke voor Payned payrolling vanaf 2007. Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te adviseren over hun personeelsbeleid en de mogelijkheden van payrolling hierin. Persoonlijk contact en een “handen uit de mouwen” mentaliteit spreken mij erg aan.Ook eens praten over wat payrolling voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met mij op. Uiteraard geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!

Rolf Tempelman

Algemeen directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten