In Nederland heb je twee soorten vakantiedagen: de wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Medewerkers hebben elk jaar recht op een bepaald aantal vakantiedagen. Hierin kun je onderscheid maken tussen wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Wat het verschil is tussen deze verschillende soorten vakantiedagen?

Vastgelegd in de wet

In de wet is vastgelegd dat elke medewerker vier keer het aantal contractdagen aan vakantie krijgt. De medewerker heeft recht op minimaal 4 keer de overeengekomen arbeidsduur per week. Werkt de medewerker fulltime − meestal 40 uur per week − dan zijn dit 20 dagen en dus 4 weken. (40 maal 4 gedeeld door 8 is 20). Deze 20 wettelijk vastgelegde vakantiedagen noemen we wettelijke vakantiedagen.

Het kan ook zo zijn dat jouw medewerker zijn of haar vakantiedagen liever uitbetaald krijgt. Wettelijke vakantiedagen kunnen medewerkers alleen opnemen in vrije tijd. Uitkeren in geld kan slechts bij einde van het dienstverband. Bovenwettelijke vakantiedagen kunnen niet alleen worden opgenomen in vrije tijd, maar ook in geld.

Wat als jouw medewerker ziek is?

Een zieke medewerker bouwt ook wettelijke vakantiedagen op. Een zieke medewerker heeft evenveel recht op vakantiedagen als andere medewerker. Over de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen kunnen andere afspraken staan in een arbeidscontract of cao.

Wettelijk

Wettelijke vakantiedagen hebben een vervaltermijn. In de wet is vastgelegd dat wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na afloop van het jaar dat de medewerker de vakantiedagen heeft opgebouwd moet opnemen.

Dat wil zeggen dat jouw medewerker de wettelijke vakantiedagen die hij/zij in 2022 heeft opgebouwd voor 1 juli 2023 moet opnemen.

Bovenwettelijk

Bij bovenwettelijke vakantiedagen werkt de verjaartermijn anders. Dit soort vakantiedagen verjaren namelijk pas na 5 jaar. De verjaartermijn gaat in aan het einde van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. De bovenwettelijke vakantiedagen die de medewerker in 2023 heeft opgebouwd, vervallen dus per 31 december 2028. (Ook hier kunnen afwijkende afspraken gemaakt zijn in arbeidsovereenkomst of cao).

Bij het opnemen van vakantiedagen moet de werkgever altijd eerst de wettelijke dagen afschrijven, pas daarna mogen de bovenwettelijke vakantiedagen worden afgeschreven.

Voordeel bij Payned!
Bij Payned reserveren we netjes het vakantiegeld voor je medewerkers en daarnaast hebben ze een extra voordeel; ze kunnen dit twee keer per jaar op een gewenst moment bij ons opvragen. Ideaal vinden onze medewerkers dit. We zien dat medewerkers die naast hun zomervakantie ook op wintersport gaan, hier veel gebruik van maken. Maar ook medewerkers die in het hoogseizoen moeten werken, vinden het heel prettig dat ze hierna hun vakantiegeld nog kunnen opvragen. Anders is het vaak alweer uitgegeven voor ze op vakantie gaan. Voor werkgevers is het soms lastig dit allemaal bij te houden. Bij Payned regelen wij dit allemaal voor je. Graag adviseren we je hierover.
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Met veel plezier verzorg ik samen met mijn collega’s de personeel- en salarisadministratie bij Payned voor ondernemers uit verschillende branches. Het persoonlijke contact met ondernemers en de medewerkers vind ik daarbij erg belangrijk.

Naast mijn werkzaamheden als relatiebeheerder houd ik me ook bezig op gebied van arbeidsrecht en ben ik me aan het verdiepen in de privacywetgeving. Graag help ik eenieder met lastige vraagstukken en dompel ik me onder in de wet- en regelgeving.

Kortom mocht je vragen hebben, lastig of eenvoudig, neem dan gerust contact met mij op.

Alice Nieuwboer

Relatiebeheer

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten