Transitievergoeding, wat houdt het in?

Vanaf 2015 treedt de Wet Werk en Zekerheid in werking. In deze wet komen een aantal veranderingen naar voren, waaronder de transitievergoeding; een vergoeding bij ontslag of beëindiging van het contract.

Wat houdt het precies in?

Wanneer het contract van een medewerker niet wordt verlengd, worden openstaande reserveringen als vakantiegeld en vakantiedagen uitbetaald. Per 1 juli 2015 komt daar nog iets bij. Wanneer een medewerker dan minimaal 2 jaar bij je in dienst is en je besluit om het contract niet te verlengen of je geeft de medewerker ontslag, dan heeft hij/zij recht op een transitievergoeding.transitievergoeding

Waarom?

De transitievergoeding is bedoeld als compensatie voor de werknemer om de overstap naar een andere baan gemakkelijker te maken. De transitievergoeding mag gebruikt worden voor het volgen van opleidingen en/of cursussen.

Hiermee krijgt de medewerker meer kansen op de arbeidsmarkt. De opleiding moet er dus op gericht zijn om de betreffende persoon sneller aan een andere baan te helpen.

De hoogte van de vergoeding

Het exacte bedrag dat uitgekeerd moet worden, is afhankelijk van het aantal jaren dat de medewerker in dienst is geweest.

  • De eerste 10 dienstjaren is het een 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar;
  • Medewerkers die langer dan 10 jaar in dienst zijn hebben recht op een 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar;
  • Medewerkers die ouder dan 50 jaar en langer dan 10 jaar in dienst zijn, hebben recht op 1 maandsalaris per dienstjaar

Let op: per 1 juli 2015

Verleng je na 1 juli 2015 een contract niet en is de medewerker 2 jaar of langer bij je in dienst, dan heeft de medewerker recht op een transitievergoeding. Let dus op bij contractverlengingen!

Wanneer je de medewerkers hebt ondergebracht bij Payned, houden wij dit voor je in de gaten en zullen wij je hier tijdig over informeren.

Voor meer informatie omtrent deze vergoeding kun je informeren bij één van onze adviseurs of relatiebeheerders. Zij staan graag voor je klaar!

Gerelateerde blogs

_DSC5489
Jacqueline Russcher

Na mijn uitgebreide interne opleiding, adviseer ik sinds 2013 MKB-ondernemers over het payrollen van hun personeel. Vaak maken we een afspraak om te kijken wat Payned voor uw onderneming kan betekenen. Het uitwisselen van ervaringen zijn daarin erg belangrijk. Want; pas als je de situatie van een ander goed kent, dan kun je met een goed advies komen. Benieuwd hoe Payned u van dienst kan zijn? Ik help u graag verder!

Nieuwsbrief

Deze blog interessant? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Vraag informatiegesprek aan

Payned payrolling blog

Waarom Payned payrolling?

  • NEN 4400-1 gecertificeerd
  • Heldere payroll tarieven
  • Ervaren adviseurs

Certificeringen

Stichting Normeringsarbeid VPO Vereniging Payroll Ondernemingen
Urgenda Samen Sneller Duurzaam

Vraag vrijblijvend een informatiegesprek aan met een payroll adviseur »

© 2020 Payned payrolling